Uitgelezen 154: De bastaard van Brussel – Simone van der Vlugt

Titel: De bastaard van Brussel
Schrijver: Simone van der Vlugt
Jaar van uitgifte: 2005

Flaptekst:
Brussel 1565. De jacht op ketters bepaalt het dagelijks leven. Iedereen die kritiek heeft op de katholieke kerk belandt op de brandstapel. Ook bierbrouwer Crispijn Matsijs komt in moeilijkheden en moet Brussel ontvluchten. Hij sluit zich aan bij de bosgeuzen. Hij mist niet alleen het leven in Brussel, maar ook zijn vrienden. En vooral Eva.

De woelige jaren voorafgaand aan de Tachtigjarige Oorlog: tegen een decor waarin fanatieke geestelijken de dienst uitmaken, voert Simone van der Vlugt een jongen ten tonele wiens leven wordt bepaald door de jacht op ketters, zijn overleden moeder, zijn onwettige vader, een rondborstige dienstmeid en haar lieftallige dochter.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

NBD|Biblion recensie

In het Brussel van 1565 bezit Crispijn, bastaardzoon van de graaf van Egmond, een brouwerij en een taveerne. Het is een tijd van hard werken, met grote tegenstellingen tussen arm en rijk. Het leven wordt steeds moeilijker als de niet-katholieken worden gemarteld, in de gevangenis belanden of op de brandstapel eindigen. Crispijn ontkomt ook niet aan de inquisitie en na martelingen en omzwervingen sluit hij zich aan bij de geuzenbende van Jan Carmelinck. Hun verzet wordt uit elkaar geslagen door de hertog van Alva. Crispijn kiest (met hulp van halfzus Leonora) voor een nieuw begin in het noorden van Nederland. Het verhaal wordt beeldend verteld in een vlot tempo. De lezer wordt meegesleept van het ene avontuur in het andere. Door in het leven van Crispijn te stappen leest en leert de lezer veel over de Nederlanden in die tijd. De auteur kreeg voor haar boeken al veel eervolle vermeldingen. Ook nu heeft ze een meeslepend boek geschreven voor lezers die van historische, op ware feiten en personen gebaseerde verhalen houden.

Mijn mening/ervaring: Dit boek is een historische jeugdroman van Simone van der Vlugt. Zoals altijd is dit boek realistisch beschreven en leest het lekker weg. Als je een hekel hebt aan historische verhalen, dan zou ik dit boek overslaan. Zo niet, dan is het zeker een aanrader. Voor jong én oud.

Dit is het 154ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.