Uitgelezen 138: De guillotine – Simone van der Vlugt

Titel: De guillotine
Schrijver: Simone van der Vlugt
Jaar van uitgifte: 1999

Flaptekst:
Sandrine de Billancourt groeit op in een adellijk gezin in het Parijs van 1789. Tijdens de oproer van de Franse revolutie weet zij aan het strijdtoneel te ontkomen, terwijl haar familie wordt vermoord. Ze vindt onderdak bij een schonemakersfamilie. Niet iedereen is die familie is even gastvrij; Philippe, de oudste zoon, vindt het maar niks, zo’n adellijke meid in huis. Hij is fel voor de Revolutie.
Op een dag staat Sandrine oog in oog met Nicolas, de zoon van een van haar vaders pachtboeren. Hij is wantrouwig, maar niet voor lang. Ook Philippe is bijgedraaid en zo speelt zich tussen de twee vrienden een machtstrijd af waarvan Sandrine de inzet is.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Sandrine is een adellijk meisje van 16 jaar dat in 1789 als enige van haar gezin de Franse Revolutie overleeft. Zij wordt opgenomen in het gezin van een schoenmaker in Parijs dat haar afkomst met gevaar voor eigen leven verborgen houdt. Naast de spannende gebeurtenissen en de beschrijving van het verschil tussen rijk en arm en het leven tijdens de revolutie, speelt ook nog de liefde een rol. De schrijfster gebruikt niet al te lange zinnen en heeft een beeldend woordgebruik. Het boek is goed leesbaar voor kinderen vanaf ca. 12 jaar en door de gelaagdheid van het verhaal nog spannend en interessant genoeg voor jongeren van 15 jaar. Er zijn buiten het gekleurde voorplat (met guillotine) geen illustraties. Naast het spannende en onderhoudende verhaal over Sandrine geeft het boek ook een goed beeld van het leven tijdens de Franse Revolutie. Daardoor geschikt voor het verlevendigen van of als achtergrondmateriaal bij geschiedenislessen. Voorin een kaart van Parijs ten tijde van de Franse Revolutie.

Simone van der Vlugt schrijft historische jeugdromans. Ze vertelt daarin spannende en avontuurlijke verhalen waarin ze allerlei wetenswaardigheden verweeft over de tijd waarin het boek zich afspeelt. Daarnaast besteedt ze ruim aandacht aan de gevoelens en gedachten van haar hoofdpersonen.
De boeken van Simone van der Vlugt beginnen altijd met een spannende scène; als lezer zit je meteen midden in de gebeurtenissen, waardoor je nieuwsgierig wordt naar het verdere verloop van het verhaal. De hoofdpersonen uit de boeken van Van der Vlugt belanden vaak in moeilijke situaties; de schrijfster laat daarmee zien dat mensen veranderen door de dingen die ze meemaken. Zo maakt Sandrine de Billancourt uit De guillotine niet alleen een uiterlijke verandering door – van een rijk meisje met mooie kleren verandert ze in een ‘gewone’ volksmeid – maar ze maakt ook een innerlijke groei door, waardoor ze aan het eind van het verhaal evenwichtiger en serieuzer is geworden en de dingen genuanceerder bekijkt.

Dit is het 138ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.