Uitgelezen 4: Het huis met de geesten – Isabel Allende

Titel: Het huis met de geesten
Originele titel: La casa de los espíritus
Schrijver: Isabel Allende
Jaar van uitgifte: 1982

Flaptekst:
‘Het huis met de geesten’ is een familiekroniek die zich vanaf het begin van deze eeuw over vier generaties uitstrekt tot in de jaren zeventig, toen de militaire dictatuur een einde maakte aan het socialistische bewind van Salvador Allende.

Rond de figuur van Esteban Trueba, de tirannieke, wellustige grootgrondbezitter bewegen zich vier uitzonderlijke vrouwen. Rose de Schone, de nimf met het groene haar, haar zuster Clara, de dromerige helderziende die op telekinetische wijze voorwerpen kan laten bewegen en haar dochter Blanca, die een verboden liefde koestert voor een linkse protestzanger, tot grote schande van de familie zwanger van hem wordt en een dochter baart. Dit kind, het meisje Alba, zal later in een tijd van verval en terreur de wonderbaarlijke geschiedenis van haar familie opschrijven, om zoals ze zegt: ‘het verleden te laten herleven en mijn eigen ontzetting te overwinnen.’

Met dit machtige familie-epos, waarin een kleurrijk beeld wordt gegeven van Zuid-Amerika en de belangrijke rol die in deze macho-maatschappij voor vrouwen is weggelegd, bereikte Isabel Allende in één keer een miljoenenpubliek over de hele wereld.

‘…een spectaculair debuut.’  Vrij Nederland
‘…een indrukwekkende familiekroniek.’  De Volkskrant
‘Zodra je door het verhaal gegrepen bent, (…) ben je alleen maar blij dat je nog zoveel te lezen hebt!’  Cosmopolitan

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Rosa de Schone en Clara zijn de twee merkwaardige dochters van de familie del Valle. Rosa door haar verblindende schoonheid en Clara door haar mysterieuze gave om voorwerpen te laten bewegen en geesten op te roepen. Esteban is de toekomstige echtgenoot van Rosa en wanneer hij verneemt dat zijn geliefde door een vergiftiging om het leven is gekomen, beslist hij zijn werk in de mijn op te geven en naar de drie Maria’s, een familielandgoed, te trekken.

Hij bouwt het om tot een modelbedrijf en leert de arbeiders discipline. Na enkele roekeloze jaren waarin hij o.a. Pancha Garcia verkracht en geregeld bezoekjes brengt aan de prostituée Transito Soto, vraagt zijn zus Ferula hem terug naar huis te keren en een laatste groet aan hun moeder Dôna Ester te brengen. Na haar begrafenis gaat Esteban Trueba bij de familie del Valle langs en laat hij zijn oog vallen op Clara. Sinds de dood van Rosa had zij geen woord meer gesproken, maar dat verandert wanneer Esteban in haar leven verschijnt en ze besluiten te trouwen. Esteban laat een prachtig huis in de hoofdstad bouwen en al spoedig schenkt Clara het leven aan een dochter Blanca. Vervolgens trekt het gezin Trueba naar de Drie Maria’s. Hier bouwen Blanca en Pedro Tercero Garcia een innige vriendschap op, die later zal uitgroeien tot een romance, en vormt Clara samen de gezusters Mora een spirituele groep. Clara wordt opnieuw zwanger en de dag waarop Jaime en Nicolas geboren worden, ontdekt ze dat haar ouders omgekomen zijn in een auto-ongeluk. Het volgende droevige nieuws is de dood van Ferula en de reeks van onheil wordt nog aangevuld door een aardbeving waarbij Esteban gewond geraakt, maar gered wordt door Pedro Segundo Garcia de oude. Intussen keren er steeds meer arbeiders zich tegen hun patroon o.l.v. Pedro Tercero Garcia, de minnaar van Blanca, en wanneer Jean de Satigny, die voor een tijdje te gast is op de Drie Maria’s, zijn relatie met Blanca ontdekt en dan ook nog blijkt dat zij zwanger is van de revolutionair, wil Esteban Pedro vermoorden. Esteban Garcia, de kleinzoon van Esteban Trueba en Pancha Garcia, verraadt Pedro’s schuilplaats aan de patroon, maar Pedro kan vluchten.

Vervolgens wordt Blanca door haar vader verplicht met Jean de Satigny in het huwelijk te treden, maar wanneer ze zijn pornografische praktijken ontdekt, vraagt ze de scheiding aan en gaat ze met haar dochter Alba bij haar moeder in het grote huis wonen. Clara overlijdt een tijd later, wanneer Alba zeven jaar is. Intussen is Jaime verliefd geworden op Amanda, de vriendin van zijn broer Nicolas, maar hij verdringt zijn gevoelens en tracht haar te vergeten. Pas jaren later, als Alba bevriend is geraakt met de guerillastrijder Miguel en zij haar oom Jaime vraagt Miguels zieke zus te komen onderzoeken, ziet hij haar weer, want Amanda blijkt de zus van Miguel te zijn. De politieke situatie heeft zich intussen tegen senator Trueba gekeerd aangezien de socialisten aan de macht zijn en het land één chaos is.

Zo hebben de arbeiders de Drie Maria’s bezet en nadat ze hun patroon gegijzeld hebben omdat hij orde op zaken kwam zetten, doet Blanca een beroep op Pedro Tercero Garcia. Naar hem kijken de arbeiders immers op en hij slaagt er dus in haar vader te bevrijden. Omwille van deze gunst zal Esteban wanneer het leger de bovenhand neemt en overwint, ervoor zorgen dat Blanca en Pedro naar veiliger oorden kunnen vluchten. Na verloop van tijd keert de rust geleidelijk aan terug in het land, maar de oorlog eiste wel ontelbare slachtoffers onder wie Jaime. Voor Esteban is de hel echter nog niet afgelopen, want op een nacht arresteren soldaten Alba omwille van haar relatie met Miguel. Het kamp waarin ze terechtkomt, wordt geleid door Esteban Garcia en de genadeloze folteringen die Alba door hem moet doorstaan, is zijn manier om zich te wreken op de Trueba’s. Alvorens deze man Alba’s dood wordt, slaagt haar grootvader met behulp van Transito Soto erin om haar uit deze nachtmerrie te halen. Na haar thuiskomst overlijdt Esteban Trueba en zijn kleindochter beslist hun familiegeschiedenis neer te schrijven.

Mijn mening/ervaring: Het koste mij even moeite om in het boek te komen. Het boek speelt in zuid-amerika (Chili) tussen 1900 en 1970. De tijdsgeest en de plaats (voorgeschiedenis) zijn mij niet zo bekend als bij boeken die in Europa of Noord-Amerika spelen. Ook moest ik in het begin even wennen aan ‘feiten’ als groen haar en geesten zien/spreken. Toen ik eenmaal in het boek zat heb ik het zo snel mogelijk uitgelezen en was ik inderdaad blij dat er nog zo veel te lezen viel.

Iets voor jou: Als je houdt van een stevig boek, dat meerdere generaties beslaat. Dit boek is geweldig als je van intriges en familiegeheimen houdt.

Niets voor jou: Als je niet tegen geesten kunt of als je een boek zoekt dat simpel geschreven is.

Dit is het vierde deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.