Uitgelezen 160: Bob de straatkat – James Bowen

Titel: Bob de straatkat
Ondertitel: hoe ik het leven van een kat redde en hij dat van mij
Schrijver: James Bowen
Jaar van uitgifte: 2012

Flaptekst:
James, een straatmuzikant in Londen, vindt een gewonde kat kin het trappenhuis van zijn flat. Hij neemt de rode kater mee, besteedt zijn laatste geld aan de dierenarts en verzorgt hem tot hij weer op eigen poten kan staan. Want James kan nauwelijks voor zichzelf kan zorgen, laat staan voor een kat. Maar Bob besluit te blijven en de twee worden onafscheidelijk. Bob volgt James overal, in de bus, in de metro, en als hij geen zin heeft om te lopen zit hij op James’schouder. En terwijl ze samen hun kostje verdienen met straatoptreden verandert hun leven, worden ze beroemd en kunnen ze allebei hun moeilijke verleden achter zich laten.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Een autobiografisch boek van een ex-verslaafde Londenaar die zijn leven weer op de rails krijgt doordat een zwerfkat hem uitkiest als ‘baas’. James werkt als straatmuzikant. Hij bewoont een kleine flat in Tottenham in het kader van een begeleid-wonen-project. In het trappenhuis ervan vindt hij in het begin van 2007 een gewonde rode kater. Hij verzorgt hem en noemt hem Bob. De kater blijft bij hem. In dit boek vertelt James op een heldere manier over de lotgevallen van Bob en hemzelf. De kat volgt hem overal, ook naar zijn werkplek op straat. Door de aanwezigheid van Bob krijgt James meer aandacht en worden zijn dagopbrengsten groter. Dat blijft ook zo wanneer James overstapt op de verkoop van ‘Big Issue’, de Londense variant van onze Straatkrant. Als enkele Spaanse kinderen Bob herkennen van YouTube begrijpt James dat zijn kat en hij ook ver buiten Londen bekend zijn geworden. Een boek waarin we een idee krijgen over de invloed die een huisdier op een mens kan hebben, maar waarin we ook een indruk krijgen van het leven op straat en van de inspanning die het afkicken kost.

Mijn mening/ervaring: Een goed geschreven boek over liefde van kat en mens in een herkenbaar decor.

Iets voor jou: Feelgood boek voor een groot publiek

Niets voor jou: Als je een hekel hebt aan katten.

Dit is het 160ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.