Uitgelezen 192: De Hobbit – J.R.R. Tolkien

Titel: De Hobbit
Ondertitel: of Daarheen en Weer Terug
Schrijver: J.R.R. Tolkien
Jaar van uitgifte: 1937

Flaptekst:
Op een dag komen er zomaar dertien dwergen op bezoek bij meneer Bilbo Balings, vergezeld door de beroemde tovenaar Gandalf. Ze komen een feestje vieren in zíjn hobbithol; een afscheidsfeestje welteverstaan. De volgende dag gaat de groep op reis om in het oude Moria een schat te zoeken. Tot zijn grote schrik stelt Gandalf voor dat Bilbo meegaat als het veertiende lid van de expeditie. Voor hij het weet, is hij op avontuur en komt hij in aanraking met trollen, reusachtige wolven, spinnen, aardmannen en niet te vergeten de oude draak Smaug. Zo wordt Bilbo de meest wereldwijze hobbit ooit.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

De hoofdpersoon is de Hobbit Bilbo Balings (Bilbo Baggins) die, zoals dat van een Hobbit verwacht mag worden, een rustig en voorspelbaar leven leidt totdat de tovenaar Gandalf op een ochtend langskomt en Bilbo hem op de thee uitnodigt. Gandalf laat dertien Dwergen meekomen (Dwalin, Balin, Bifur, Bofur, Bombur, Dorí, Norí, Orí, Oín, Gloín, Kilí, Filí en Thorin) onder leiding van Thorin Eikenschild. De Dwergen plannen een reis naar de Eenzame Berg, waar Thorins grootvader ooit Koning onder de Berg was, totdat de draak Smaug de Dwergen verdreef om hun rijkdommen te stelen. Bilbo wordt bij de onderneming betrokken. Aanvankelijk is dit tegen zijn zin, maar zijn ego en zijn heimelijke zucht naar avontuur maken dat hij alsnog meegaat.

Het eerste deel van de reis verloopt kalm, totdat de Dwergen op een donkere avond zonder eten zitten, terwijl Gandalf net vooruit is gegaan. Als de groep op een kampvuur in een bos afgaat treffen ze drie Trollen, die hen gevangen nemen en hen bijna opeten. Gandalf komt echter op tijd terug en veroorzaakt ruzie tussen de Trollen, totdat de zon opkomt en de Trollen verstenen. Hierna openen Gandalf, Bilbo en de Dwergen de schuilplaats van de Trollen, waar zij gestolen schatten en wapens aantreffen. Bilbo neemt een klein zwaard: Prik. Gandalf en Thorin nemen respectievelijk de zwaarden Glamdring en Orcrist.

Hierna maken ze een tussenstop in Rivendel, waar Elrond een geheime code in maanletters op de kaart ontdekt. Vervolgens wil het reisgenootschap de Nevelbergen over. Daar worden ze echter overvallen door een zwaar onweer en moeten ze schuilen in een grot, die de voorpoort van duistere schepsels blijkt te zijn. Wanneer Bilbo en de Dwergen in een grot door Aardmannen gevangen worden genomen, zorgt Gandalf voor hun ontsnapping uit het grottenstelsel van de Aardmannen. Maar tijdens deze ontsnapping raakt Bilbo van de rest gescheiden. Hij vindt de Ene Ring die lange tijd in het bezit van het duistere wezen Gollem is geweest. Na een raadselwedstrijd met Gollem weet hij te ontsnappen met behulp van deze magische ring. Hij voegt zich weer bij de Dwergen en Gandalf. De Aardmannen zitten echter achter hen aan. Toevallig belanden ze op een open plek in het bos, de plek waar de Wargs (grote, kwaadaardige wolven die dwergen en elfen vijandig zijn) die avond een bijeenkomst houden. Dan komen de Aardmannen, woedend over de dood van hun koning de Grote Aardman die door Gandalf is gedood met zijn zwaard Glamdring. De reizigers worden dan in het nauw gedreven en gedwongen in de bomen te klimmen. Gandalf gooit met dennenappels die hij met magisch vuur uit zijn staf heeft aangestoken. De dennenappels doden veel Wargs of schroeien hun huid. Zelfs de leider van de Wargs wordt verwond. Uiteindelijk komen de Adelaars, die de avonturiers redden van de Wargs en Aardmannen. Gandalf, de dertien Dwergen en Bilbo worden door de Adelaars afgezet bij een rots, de Karrots.

Hier woont Beorn, een vriend van de bruine tovenaar Radagast. Bij hem kunnen de vijftien avonturiers even op krachten komen. Na een paar dagen gaat het gezelschap het duistere Demsterwold in. Daar vertelt Gandalf dat ze zonder hem verder moeten gaan.

Het gaat goed, totdat ze erge honger krijgen en van het pad afgaan, wat Beorn en Gandalf hen sterk afgeraden hadden. In de verte zien ze licht waar ze naartoe willen. Steeds wanneer ze bij het licht komen, dooft het en verplaatst het zich naar elders. Na drie keer verplaatsen raken ze elkaar kwijt in de duisternis van het woud en worden de Dwergen gevangen door spinnen. Bilbo ontkomt en bevrijdt de Dwergen van de spinnen.

Als ze de volgende dag het pad proberen te bereiken, worden ze gevangengenomen door Boselfen. Ze worden naar het paleis van de Elfenkoning gebracht, waar ze worden vastgehouden totdat ze de reden van hun bezoek verklaren. Alleen Bilbo wordt niet gevangen, omdat hij onzichtbaar is door zijn ring. Hij ontdekt al gauw waar de Dwergen zich bevinden en bedenkt een ontsnappingsplan. Hij komt erachter dat het paleis aan een rivier staat en dat via die rivier wijn en andere proviand wordt aangevoerd vanuit Esgaroth. Hij bevrijdt de Dwergen uit hun cellen en duwt ze in lege wijntonnen, zodat ze ontsnappen naar Esgaroth. In Meerstad worden ze warm onthaald door de koning.

Vervolgens zetten ze hun reis voort naar de Eenzame Berg. Als ze bij de Eenzame Berg zijn aangekomen zoeken ze een weg naar binnen. Ze ontdekken de geheime ingang en met behulp van de kaart van Thorin openen ze de deur. Bilbo gaat naar beneden en steelt een gouden beker. Bilbo gaat nog een keer naar Smaugs schuilplaats en voert een gesprek met Smaug terwijl hij de ring om heeft. Door de informatie van Bilbo gaat Smaug op weg naar Meerstad omdat hij de mensen wil doden die de dwergen en Bilbo hebben geholpen. Smaug wordt tijdens zijn furie gedood door een pijl van Bard. Ondertussen heeft Bilbo op een derde tocht naar beneden de Arkensteen weten te bemachtigen.

Als ze de Berg verlaten hebben en naar een betere schuilplaats zijn gegaan, horen Bilbo en de dwergen dat een leger van mensen en elfen onder leiding van Bard naar de Eenzame Berg op weg is om een deel van de schat op te eisen, deels ook om het verwoeste Esgaroth te herbouwen. De dwergen blokkeren de ingang en Thorin weigert een deel van de schat af te staan. Dan gaat Bilbo met de Ring en de Arkensteen naar het kamp van de mensen en de elfen. Hij geeft de Arkensteen aan Bard, opdat Thorin een deel van de schat af zal staan om tegen de Arkensteen te ruilen. Dan arriveert het door de raven ingelichte dwergenleger onder leiding van Daìn. Op dat moment komen ook de Aardmannen en de Wargs, en de Slag van Vijf Legers barst los. Uiteindelijk weten de dwergen, elfen en mensen te winnen, met hulp van de Adelaars, Beorn en Gandalf.

Bilbo weet niet hoe hij zijn schat mee naar huis moet nemen, en neemt genoegen met een kist gevuld met goud en een kist gevuld met zilver. Met Gandalf reist hij terug naar Balingshoek. Bilbo komt als een rijke Hobbit thuis. Als hij thuiskomt ontdekt hij dat de Hobbits uit Hobbitstee de spullen uit zijn hobbithol verkopen op een veiling, aangezien iedereen hem dood waant. Gelukkig kan hij op tijd de veiling stopzetten en krijgt hij al zijn spullen terug, al is hij zijn respect bij de Hobbits verloren.

Mijn mening/ervaring: Dit boek wordt genoemd als klassieker onder de kinderboeken, maar eerlijk gezegd denk ik niet dat veel kinderen door dit boek heen zullen komen. Het boek heeft een alwetende verteller die het niet kan na laten je te laten weten dat hij al weet hoe alles afloopt. Persoonlijk vond ik dat erg irritant. Wel worden enkele zaken uit The Lord of the ring films duidelijker door dit boek.

Dit is het 192ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.