Uitgelezen 187: Komt een vrouw bij de dokter – Kluun

Titel: Komt een vrouw bij de dokter
Schrijver: Kluun (Raymond van de Klundert)
Jaar van uitgifte: 2003

Flaptekst:
Het hartverscheurende verhaal van het gelukkige stel, dat alles mee lijkt te hebben, totdat de jobstijding komt dat zij een levensgevaarlijke vorm van borstkanker heeft. En hij, hoeveel hij ook van haar houdt, het alleen maar vol kan houden door van het ene bed naar het andere te springen. De roman, die meer dan 675.000 keer over de toonbank gegaan is, breekt alle taboes. Rauw, ontroerend en met humor.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Stijn en Carmen vormen een jong stel dat het op alle vlakken van het leven voor de wind lijkt te gaan. Het geld komt in overvloed binnen, vrienden bij de vleet en dochtertje Luna is gezond en geliefd. Wanneer Carmen een knobbeltje in haar borst bemerkt, stelt een dokter haar gerust met de mededeling dat het een goedaardig gezwel is. Een half jaar later blijkt het om mastitis carcinomatosa te gaan, een zeer zeldzaam type borstkanker. De behandelingen die Carmen krijgt (chemotherapie, bestraling en een borstamputatie) hebben echter niet het beoogde effect, een jaar na de diagnose wordt alsnog geconstateerd dat de kanker zich heeft uitgezaaid naar haar lever. Vanaf dat moment hebben de behandelingen alleen nog een levensverlengend karakter.
Stijn had er al een handje van om vreemd te gaan, maar slaat in zijn woede en verwarring op dat moment totaal door. Hoewel hij trouw alle doktersbezoeken, therapieën en behandelingen samen met zijn vrouw bezoekt, verslindt hij ‘s avonds en ‘s nachts – terwijl Carmen thuis is – de ene na de andere scharrel. Zich concentreren op zijn baan bij reclamebureau ‘Merk in Uitvoering’ wordt bijzaak. Dan krijgt hij een affaire met Roos. Hoewel ze allebei voelen dat het niet hoort, worstelt Stijn met enerzijds zijn gevoelens voor haar en anderzijds de liefde voor zijn steeds zieker wordende vrouw, waarbij het verstand bij tijd en wijle niet weet op te boksen tegen het vlees. Hij vindt bij Roos zaken die hij thuis mist en rust in zijn hoofd.
Carmen houdt zich, behalve met haar ziekte, en haar naderende levenseinde bezig met zo veel mogelijk herinneringen te maken voor Luna, zodat zij later aandenkens aan haar moeder heeft. Wanneer het ziek zijn en de daarmee verstrengelde pijn te erg worden, kiest ze voor euthanasie.

Recensenten waren in hoofdzaak negatief over Komt een vrouw bij de dokter. “De schrijver banaliseert herkenbare en door iedereen ervaren, maar ook voor iedereen unieke, gevoelens van liefde, schuld en rouw tot een platvloerse soap. De vorm parasiteert juist op die herkenbaarheid, de uitdrukking van de emoties sluit aan op de beleving van lezers die de verwoording van dergelijke ontroeringen vooral kennen uit of ontlenen aan B-films en tv-series,” schreef Elsbeth Etty in het NRC Handelsblad. Arie Storm schreef in Het Parool: “Rauw is Kluun doordat hij onomwonden de dingen bij de naam noemt en niets voor ons lijkt achter te houden. Oubollig is hij omdat hij niet zo goed kan schrijven en zijn roman nergens literaire schwung krijgt. Kluun schrijft in dat kindertoontje dat typerend is voor de auteurs die verbonden zijn aan uitgeverij Podium.” en “Dit oubollige proza, waar Kluun zeer bedreven in blijkt te zijn, wordt nóg minder te genieten, omdat er ook nog eens van de nodige aanstellerij sprake is.”

Mijn mening: Erg origineel is het verhaal van het boek niet (lijkt erg op Bliksem van Danielle Steel), maar des ondanks is het geen slecht boek. Het is van begin tot einde boeiend, vlot geschreven en toegankelijk.

Dit is het 187ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.