Uitgelezen 31: Kwetsbaar – Tatiana De Rosnay

Titel: Kwetsbaar
Schrijver: Tatiana De Rosnay
Jaar van uitgifte: 2006 (in het Frans) en 2010 (in het Nederlands)

Flaptekst:
Op een woensdagmiddag in Parijs wordt Justines dertienjarige zoon Malcolm geschept door een auto. De bestuurder van de auto rijdt door, alleen een buschauffeur heeft een glimp opgevangen van het kenteken. Malcolm wordt in allerijl naar het ziekenhuis gebracht en raakt in coma.
Na het ongeluk raken Justine en haar Engelse echtgenoot Andrew van elkaar verwijderd. hij vertrouwt op het politie-onderzoek en probeert het normale leven door te laten gaan, zijn raakt helemaal ontregeld en gaat zelf op onderzoek uit. Via een tip van een politieman komt Justine op het spoor van Eva, moeder van een autistische zoon en eigenaresse van een schoonheidssalon. Justine zoekt haar op, confronteert haar met het drama dat zich heeft afgespeeld en ontdekt de pijnlijke waarheid achter Malcolms ongeluk.

Kwetsbaar is een verhaal over moederliefde, leugens en de kwetsbaarheid van het leven. De Rosnay schets met warmte de tekortkomingen van menselijke relaties in een wereld die draait om hoop en verlangens.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Tatiana de Rosnay (1961) groeide op in Parijs en Boston en verhuisde vervolgens naar Engeland. De Rosnay brak internationaal door met Haar naam was Sarah waarvan inmiddels één miljoen exemplaren zijn verkocht in Nederland. De Rosnay woont met haar gezin in Parijs.

‘Een meeslepend en spannend boek.’ – Opzij

‘Het is De Rosnay weer gelukt een echte pageturnener te schrijven.’ – Cosmopolitan

‘Een psychologische thriller van de beste soort.’ – Happinez

Korte, nerveuze openingszinnen benadrukken de ontreddering van Justine en Engelse echtgenoot Andrew na het bericht dat Malcolm, hun puberzoon van 13 en broer van de vier jaar jongere Georgia, is aangereden en in coma ligt. Een fase van angst en wanhoop, waarin herinneringen aan het idyllische toen botsen met de huidige werkelijkheid van ziekenhuis, familiale bekommering, professionele sores, de chaos van alledag. Beide ouders verzinken in eigen verdriet, toenemende wrok en onbegrip over en weer. Waar Andrew, architect, de uitkomst van het politieonderzoek nog wil afwachten, tracht Justine, free-lance vertaalster, nu zelf de toedracht te achterhalen. Zij reist met haar wijze schoonmoeder Arabella en dochtertje Georgia af naar Biarritz, een schokkende waarheid tegemoet. Ook in deze roman, haar achtste, schetst de Frans-Britse De Rosnay (1961), mondiaal doorgebroken met ‘Haar naam was Sarah’, een aansprekend familiedrama met een keur van sterk aangezette, vaardig gedoseerde sentimenten en sfeervolle cultuurschetsjes, gestuurd en beleefd vanuit een kleine kern contrasterende personages. (NBD|Biblion recensie)

Mijn mening/ervaring: Dit boek is geschreven vanuit het perspecief van een wanhopige een zeer emotionele moeder. Ja, het is een indrukwekkend verhaal, maar de contante herhaling over hoe erg ze het vind en dat ze daardoor niet durft te leven (en zelfs haar andere kind verwaarloosd) ging me een beetje tegen staan. Dit boek komt er in veel recenties niet al te best vanaf, omdat het vergeleken wordt met een ander boek van deze schrijfster. Haar naam was Sarah vond ik een geweldig boek, maar dat neemt niet weg dat ook dit boek een goed boek is.

Iets voor jou: Als je houdt van Tatiana de Rosnay

Niets voor jou: Als je verwacht dat dit boek net zo goed is als Haar naam was Sarah

Dit is het 31ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.