Uitgelezen 195: Spotgaai – Suzanne Collins

Titel: Spotgaai
Schrijver: Suzanne Collins
Jaar van uitgifte: 2011

Flaptekst:
Katniss Everdeen overleefde tot twee keer toe de Hongerspelen, het macabere evenement dat eens per jaar plaatsvindt om de bevolking van Panem eraan te herinneren dat er niet te tornen valt aan het dictatoriale regime. Maar dat regime begint nu te wankelen. Rebellen nemen Katniss mee naar het grimmige District 13, waar de regering geen vat op heeft en waar plannen worden gemaakt voor een revolutie die haar weerga niet kent.
Terwijl de voorbereidingen voor de opstand in volle gang zijn, herstelt Katniss van de verwondingen die ze in de arena heeft opgelopen en bereidt ze zich voor op haar rol als leider van de revolutie. Ze is volledig bereid te vechten en zelfs te sterven voor vrijheid. Maar dan geeft president Snow Katniss te kennen dat hij iedereen van wie ze houdt kapot zal maken als de rebellen hun plannen doorzetten. De prijs van vrijheid lijkt hoger dan ooit…

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Katniss Everdeen heeft de 75ste Hongerspelen (de 3de Kwartskwelling) overleefd. Ze is samen met een aantal andere deelnemers, o.a.: Finnick Odair en Beetee met behulp van de rebellen die strijden tegen het Capitool uit de arena waarin de spelen werden uitgevochten bevrijd. Tijdens de Kwartskwelling zijn de districten langzaam maar zeker in opstand gekomen tegen het Capitool. Katniss is dan wel door de rebellen gered uit de arena, maar haar geliefde en bondgenoot in de Spelen, Peeta Mellark, is door het Capitool gevangen. Katniss en de andere deelnemers zijn samen met de gehele bevolking van District 12 – dat direct na de 75ste Hongerspelen werd platgebombardeerd omdat het gezien werd als belangrijke vijand tegen het Capitool – geëvacueerd naar het geheim bestaande en verborgen hoofdkwartier van de rebellen: District 13. Van dit district werd door het Capitool aan de bevolking altijd voorgehouden dat het werd vernietigd na de eerste opstand, wat niet gebeurde omdat in 13 kernwapens werden gemaakt die het Capitool van de landkaart konden vegen. De twee spraken echter af dat als District 13 zichzelf zou afzonderen van de rest van Panem, het Capitool hen met rust zou laten. In 13 wordt het echt beleid van de opstand gevoerd door onder andere Hoofdspelmaker Plutarch Haevensbee, en de Presidente van District 13, Alma Coin. President Coin verlangt van Katniss dat ze ‘Spotgaai’ wordt, het beeld van de opstand, die in realiteit door Coin zelf geleid zal worden. Katniss, die herstelt van haar verwondingen terwijl haar familie en vrienden zich settelen in hun nieuwe onderkomen, is bereid dit te doen, indien Peeta alles vergeven zal worden dat hij in het Capitool voor de opstand aanricht, en Katniss degene is die President Snow mag vermoorden. Coin stemt in, maar voegt op het laatste moment toe dat dat indien Katniss niet doet wat Coin wil, alle voorwaarden komen te vervallen. Het Capitool is nog razender en wil wraak. Als Peeta uitgehongerd en mishandeld verschijnt op een Capitool uitzending schrikt ze zich wild. Peeta wordt gered, maar denkt dat Katniss een mutilant is, een dier dat genetisch en gemuteerd veranderd is door het capitool. Ze maken propo’s en zo hopen ze de opstand geheel in hun macht te krijgen. Als de commandant van Katniss (Boggs) sterft tijdens een POD-explosie, denkt heel Panem dat ook Katniss dood is. Vreugde bij President Snow, totdat ze merken dat ze helemaal niet dood is. De hel breekt los en Katniss en haar hele team slaan op de vlucht. Ze duiken onder in een paar gebouwen. Als ze ondergronds gaan komen er een nieuw soort mutilanten aan. Door een POD krijgen ze een voorsprong. Als Katniss tegen haar team zegt dat ze langs een trap naar boven moeten merkt ze dat Finnnick er niet meer is. Boven duiken ze onder in een bontwinkel. Daar blijven ze een paar nachten. Op een avond hoort Katniss Peeta en Gale praten. Ze weet dat ze alle twee op haar verliefd zijn. Ze vragen aan elkaar wie na de opstand bij Katniss zal blijven. Ze beslissen dat ze naar het paleis moeten. Dat doen ze. Als Katniss voor het paleis staat ziet ze een kooi met kinderen. Er dalen allemaal parachute’s neer. Het blijken bommen te zijn. De hulptroepen van de rebelen schieten te hulp. Tussen de hulptroepen ziet ze Prim. Als Prim bij de kinderen staan gaan de rest van de bommen af. Als Katniss de kans krijgt om Snow te vermoorden schiet ze niet hem neer maar President Coin. Ze wordt afgevoert en zit dan maanden op haar kamer. Als haar mentor haar komt vertellen dat ze naar huis mag. Vraagt ze wat haar huis is. In winaarswijk is het antwoord. Ze gaat uit eindelijk met Peeta wonen en ze krijgen twee kinderen. Haar moeder en Gale zijn in een ander district. Ze heeft nu alleen Peeta nog. Samen maken ze een boek over alle doden die iets voor hun betekende a.o.: Prim, Rue en Finnick.

Mijn mening/ervaring: Dit boek is spannend, beklemmend en een echte pageturner. Een waardige afsluiter van de serie. Tijdens het lezen van de serie kwam vaak de gedachte bij me op “dit zou een prima film kunnen zijn”. Gelukkig is dat met de eerste twee delen goed gegaan. Het wachten is nu op de verfilming van dit deel.

Dit is het 195ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.