Uitgelezen 252: Oom Oswald – Roald Dahl

Titel: Oom Oswald
Schrijver: Roald Dahl
Jaar van uitgifte: 1979

Flaptekst:
Oswald Henryk Cornelius – vrouwenverleider, bon vivant, operaminnaar, spinnenexpert en wandelstokmaniak – komt op een briljant idee om in één klap ontstellend rijk te worden. Hij voert zijn geniale inval met veel verve uit, waarbij hij heel wat ‘groten der aarde’ meedogenloos uitmelkt. Roahl Dahl (Whales, 1916 – 1990) schreef zowel kinderboeken, die talloze malen werden bekroond, als romans en verhalen voor volwassenen. Dahl is een van de belangrijkste en meest gelezen auteurs van de twintigste eeuw.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Oswald staat op het punt om in Frankrijk te studeren als op een avond een zekere majoor Grout hem vertelt over de Soedanese cantharidinekever. Deze kever, familie van de befaamde Spaanse vlieg, wordt gebruikt om een krachtig poeder te maken dat niet alleen de geslachtsdrift bevordert, maar ook de gebruiker dermate geil maakt dat hij zijn zelfbeheersing verliest. Oswald reist snel naar de Soedan en koopt daar een flinke voorraad poeder, die hij in speciale liefdespillen verwerkt. Hij verdient hier al een aardig sommetje mee.
Na zijn diensttijd komt Oswald zijn scheikundedocent Arthur Woresley weer tegen. Deze heeft een revolutionaire wijze ontdekt om sperma op te slaan door het in te vriezen. Oswald meent hier gebruik van te kunnen maken om een winstgevende onderneming op te zetten.
Veel rijke vrouwen zijn getrouwd met ongeïnteresseerde zakenlieden die hen verwaarlozen of bedriegen. Zij zouden, volgens Oswald, veel liever een kindje krijgen van een artiest of dichter of misschien wel een koning. Hij bedenkt het plan om deze vrouwen sperma te verkopen van beroemdheden, bewaard door het procedé van Arthur Woresley. Dat zou dan bewaard moeten worden op de volgende manier. Een mooie vrouw zou simpelweg bij de beroemdheid naar binnen moeten lopen, hem een bonbon met het poeder erin aanbieden, en na negen minuten zou de beroemdheid aan niks anders dan seks kunnen denken. Door middel van een condoom zou het kostbare kwakkie worden opgevangen, waarna de dame het aan Woresley kon overhandigen die het zou invriezen om het te bewaren. Deze dame die als lokaas zou functioneren was de beeldschone Yasmin Howcomely.
Terwijl Arthur het sperma bewaart, reizen Yasmin en Oswald heel Europa door om sperma te verzamelen. Marcel Proust, alle koningen van Europa, Picasso, Renoir, Shaw, Freud, Einstein, Kipling en vele andere schrijvers, monarchen en beroemdheden worden op deze wijze afgewerkt. Soms waren er wat problemen (Proust viel bijvoorbeeld op mannen, Shaw stond afwijzend tegenover seks, Einstein bleek zo intelligent dat hij het plan bijna doorzag), maar toch wisten ze een indrukwekkende verzameling op te bouwen.
Op een dag blijken Arthur en Yasmin getrouwd te zijn en in het geheim ontsnapt met alle spermastaaltjes, terwijl Oswald zich bezighield met zijn favoriete hobby (seks). Oswald wordt razend maar kan er niks meer aan doen. Uiteindelijk gaat hij terug naar Soedan, monopoliseert de handel in de cantharidenekever en het poeder, en wordt eindelijk alsnog stinkend rijk.

Mijn mening/ervaring: Dit boek is geschreven voor Roald Dahl, maar in tegenstelling tot boeken als Ieorg Idur en Marthilda is Oom Oswald een boek voor volwassenen. Roald Dahl schreef boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Zijn schrijfstijl was bijzonder: de verhalen voor volwassenen zijn vaak bizar en die voor kinderen grappig.
Oom Oswald is geschreven als een dagboek waarin de hoofdpersoon zijn levensverhaal verteld.
Iets voor jou: Als je niet terugschrikt van een bizar verhaal.

Dit is het 252ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.