Uitgelezen 238: Stravaganza, Stad van Maskers – Mary Hoffman

Titel: Stad van Masker
Ondertitel: Stravaganza
Schrijver: Mary Hoffman
Jaar van uitgifte: 2003

Flaptekst:
Wat gebeurt er met je als je het ene moment ziek in bed ligt en je het volgende moment bevindt in een wereld vol glamour, intriges en bedrog? Dit is precies wat Lucien overkomt. Hij doet de onthutsende ontdekking dat hij een ‘stravagante’ is – iemand die zichzelf door tijd en ruimte kan verplaatsen.

Door een oud notitieboek komt hij terecht in de zestiende eeuw, in de adembenemend mooie stad Bellezza. Ineens bevindt hij zich tussen ruisende jurken, palazzo’s, kanalen, mandola’s én een indrukwekkende duchessa.

Maar dit is nog niet alles: Lucien blijkt een belangrijke rol te moeten spelen om de lagunestad te behoeden voor een ramp…

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Stravaganza is een reeks boeken geschreven door de Britse kinderboekenauteur Mary Hoffman. De verhalen spelen zich af in Islington, een kleine stad in de buurt van Londen, en een aantal steden in het fictieve Talia. Het Italië van de renaissance heeft model gestaan voor deze fictieve wereld. Stravaganza zou oorspronkelijk een trilogie worden (bestaande uit Stad van Maskers, Stad van Sterren en Stad van Bloemen), maar na de eerste drie delen zijn er meer boeken verschenen: Stad van Geheimen, Stad van Schepen en Stad van Zwaarden.

Naast onze wereld is er nog een parallelle wereld, die echter zo’n 450 jaar achterloopt op de onze. Een speciaal genootschap van stravaganti (opgericht door Engelsman dr. William Dethridge nadat hij in de parallelle wereld strandde) reizen tussen Talia, dat sterk lijkt op ons zestiende-eeuwse Italië, en ons Engeland. Om van de ene naar de andere wereld te reizen heeft elke stravagante een persoonlijke talisman. Een aantal Londonse jongeren van Barnsbury Comprehensive School uit onze tijd krijgen bij toeval een talisman in handen en reizen in hun slaap naar verschillende steden in Talia. Daar komen ze voor grote gevaren te staan. De familie Di Chimici, van oudsher de grote vijand van de stravaganti, wil het geheim van het stravageren achterhalen om zo hun macht en rijkdom nog verder uit te breiden. Hiervoor gaan ze spionage, complotten en moord niet uit de weg. De stravaganti uit onze wereld moeten hun Taliaanse vrienden zien te helpen, maar tegelijkertijd voorkomen dat hun geheim in de handen van de Chimici’s valt.

Lucien Mulholland, een tiener die herstellende is van chemotherapie die hij moest ondergaan vanwege een hersentumor, krijgt van zijn vader een gemarmerd notitieboek waar hij in kan schrijven wanneer zijn keel pijn doet door de chemo. Wanneer hij in slaap valt met het boek in zijn handen, wordt hij wakker in het betoverende Bellezza, een Venetië-achtige stad in Talia (dat sterk lijkt op het Italië van de renaissance). De stad wordt geregeerd door de mooie en machtige duchessa. Hier ontmoet Lucien de avontuurlijke Arianna Gasparini en de mysterieuze Rodolfo Rossi. Rodolfo is een stravagante, een geheime reiziger tussen zijn wereld en die van Lucien. Stravaganti maken gebruik van talismannen (een voorwerp uit de andere wereld) om hun reizen te kunnen maken. Maar hoewel Bellezza een prachtige stad is, ligt er ook gevaar op de loer, vooral voor degenen in de omgeving van de duchessa.

Mijn mening/ervaring: Dit boek is het beginpunt van een geweldige serie boeken.

Iets voor jou: Als je houdt van geschiedenis, fantasy of realistische boeken. Deze serie is een perfecte mix tussen hedden en verleden, realiteit en fantasie, spanning en romantiek.

Niets voor jou: Als je niet bereid bent de serie op de juiste volgorde te lezen..

Dit is het 238ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.