Uitgelezen 6: De meisjes van de suikerwerkfabriek – Tessa de Loo

Titel: De meisjes van de suikerwerkfabriek
Schrijver: Tessa de Loo
Jaar van uitgifte: 1983

Flaptekst:
De meisjes van de suikerwerkfabriek bevat zes wondermooie verhalen. In het titelverhaal stellen vier vrouwen, die in een treincoupé zitten en op weg zijn naar hun werk, zich teweer tegen een jong pedant conducteurtje. Hun verdediging slaat algauw om in een aanval waarbij hij de prooi wordt.
De meisjes van de suikerwerkfabriek is het door zowel publiek als critici bejubelde debuut van Tessa de Loo waarin alle elementen van het schrijverschap van de auteur van De Tweeling aanwezig zijn. Van De meisjes van de suikerwerkfabriek zijn inmiddels meer dan twintig drukken verschenen.

Zes verhalen die allemaal op geraffineerde wijze licht werpen op wat vrouwen ervaren in hun omgang met mannen. – Wim Kuipers in de Volkskrant

Ronduit voortreffelijk. – Rob Schouten in Trouw

Levendig, emotioneel rijk proza. – Wam de Moor in De Tijd

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Tessa de Loo (Bussum, 1946) is het pseudoniem van Tineke Duyvené de Wit. Zij debuteerde in 1983 met de verhalenbundel ‘De meisjes van de suikerwerkfabriek’. Het boek was een groots succes en vestigde in een klap de naam van de schrijfster. Tessa de Loo kreeg er in 1984 de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor voor. Internationaal brak de schrijfster door met haar inmiddels verfilmde boek ‘De tweeling’. Dit werk kreeg de Trouw Publieksprijs en de internationale Otto von der Gablentz-prijs. De verfilming van ‘De Tweeling’ trok in vier weken meer dan 210.000 bezoekers.

Het titelverhaal ‘De meisjes van de suikerwerkfabriek’ handelt over vier vrouwen die dagelijks met de trein naar hun werk reizen. Als een treinconducteur een van hen wil bekeuren omdat ze geen geldig vervoersbewijs heeft, komt de teleurstelling van de vrouwen over liefde en huwelijk tot uitbarsting. Ze kleden de man compleet uit.

De meisjes van de suikerfabriek iseen bundel met zes verhalen. Thema zijn de nare ervaringen die vrouwen in uiteenlopende situaties opdoen met mannen. Soms kunnen ze adequaat reageren, in de meeste gevallen echter niet. Met het oproepen van zeer verschillende personen, tijden, plaatsen en gebeurtenissen, toont de schrijfster haar brede talent. De stijl is goed, al stapelen de vergelijkingen zich hier en daar te veel op. Zij heeft een groot vermogen om de gevoelens en gedachten van allerlei vrouwen levensecht te presenteren, maar doet geen pogingen om datzelfde van mannen te doen. Alles wordt vanuit de vrouwelijke hoofdpersonen waargenomen. Ondanks het thema kan deze bundel niet als feministisch worden bestempeld, ook al worden de mannen onveranderlijk als vrouwvijandig en egoistisch afgeschilderd. De verhalen zijn te sterk aan individuele figuren gebonden om noodzakelijkerwijs tot algemeen geldige principes te voeren.

Mijn mening/ervaring: Dit boek leest lekker weg, doordat het korte verhalen zijn. Sommige verhalen zijn wat vaag, maar allen bevatten een diepere laag. Van sommige verhalen vind ik het jammer dat ze niet verder uitgewerkt zijn.

Iets voor jou: Als je houdt van korte verhalen, als je zoekt naar een boek van in de trein of voor onderweg.

Niets voor jou: Als je niet tegen een verhaal kunt dat enkel en alleen vanuit de vrouwelijke hoofdpersoon beschreven is.

Dit is het zesde deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.