Uitgelezen 81: Die rotschool met die fijne klas – Jacques Vriens

Titel: Die rotschool met die fijne klas
Schrijver: Jacques Vriens
Jaar van uitgifte: 1976

Flaptekst:
De vijfde klas (zevende groep) is dol op meester Jan Brinkman. Maar het hoofd van de school, meester Wijnen, is het niet erg met zijn methoden eens. Als meester Brinkman besluit met zijn gammele eend mee te doen aan een oude-autorace, stijgt de spanning ten top. Het komt zelfs zover dat Brinkman met ziekteverlof wordt gestuurd, en de strenge hoofd zijn klas overneemt. De kinderen willen hun meester terug. Hoe moeten ze dat nu aanpakken…

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Jacques Vriens, zelf hoofdonderwijzer, schreef met ‘Die rotschool met die fijne klas’ een sfeervolle en spannende schoolklassieker, vele malen bekroond door kinderjury’s.

Jan Brinkman, de meester van groep zeven, probeert op een andere manier met de kinderen uit zijn groep om te gaan. Door een ongeluk dat hij buiten zijn schuld met zijn auto veroorzaakt, belandt een van zijn leerlingen in het ziekenhuis. De schoolleiding en enkele ouders nemen hem zijn gedrag kwalijk, maar dat zijn klas hem niet in de steek laat, blijkt als de kinderen buiten zijn medeweten met zijn auto een prijs voor hem winnen. Dit vlot geschreven boek, dat kinderen uit de bovenbouw van de basisschool in een adem uit zullen lezen, houdt een pleidooi voor meer zelfstandigheid van de leerling in de groep. Of dat altijd zo succesvol verloopt als de schrijver suggereert, kan betwijfeld worden. Dat zal echter weinig afdoen aan het genoegen waarmee kinderen vanaf ca. 11 jaar dit boek zullen lezen. De zwart-witte tekeningen sluiten bij de tekst aan.

Mijn mening/ervaring: Dit boek is puur jeugd-sentiment.

Iets voor jou: Als je de leeftijd hebt van de hoofdpersonen of met ze werkt.

Niets voor jou: Als je op zoek bent naar een “volwassen” boek.

Dit is het 81ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.