Uitgelezen 241: Stravaganza, Stad van Geheimen – Mary Hoffman

Titel: Stad van Geheimen
Ondertitel: Stravaganza
Schrijver: Mary Hoffman
Jaar van uitgifte: 2008

Flaptekst:
Intriges, avontuur, magie en spanning in dit vierde deel van de populaire Stravaganza-serie!
Matt is dyslectisch en is daardoor vreselijk onzeker. Zelfs zijn knappe en slimme vriendin Ayesha kan hem niet echt helpen. Maar dan ontdekt Matt dat hij een stravagante is: iemand die kan reizen door tijd en ruimte. Met behulp van een zeer oud in leer gebonden boekje – dat hij instinctief kocht maar niet eens kon lezen – komt Matt terecht in Talia, het equivalent van Italië zoals we dat nu kennen.
Daar leert hij Luciano kennen. Luciano heeft het hoofd van de machtige
Di Chimici-familie gedood in een duel en is in gevaar. Ook staan de
Chimici’s op het punt een angstaanjagende doorbraak te vinden naar onze wereld en het is aan Matt, Luciano en de andere stravaganti om dat te voorkomen…

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Stravaganza is een reeks boeken geschreven door de Britse kinderboekenauteur Mary Hoffman. De verhalen spelen zich af in Islington, een kleine stad in de buurt van Londen, en een aantal steden in het fictieve Talia. Het Italië van de renaissance heeft model gestaan voor deze fictieve wereld. Stravaganza zou oorspronkelijk een trilogie worden (bestaande uit Stad van Maskers, Stad van Sterren en Stad van Bloemen), maar na de eerste drie delen zijn er meer boeken verschenen: Stad van Geheimen, Stad van Schepen en Stad van Zwaarden.

Naast onze wereld is er nog een parallelle wereld, die echter zo’n 450 jaar achterloopt op de onze. Een speciaal genootschap van stravaganti (opgericht door Engelsman dr. William Dethridge nadat hij in de parallelle wereld strandde) reizen tussen Talia, dat sterk lijkt op ons zestiende-eeuwse Italië, en ons Engeland. Om van de ene naar de andere wereld te reizen heeft elke stravagante een persoonlijke talisman. Een aantal Londonse jongeren van Barnsbury Comprehensive School uit onze tijd krijgen bij toeval een talisman in handen en reizen in hun slaap naar verschillende steden in Talia. Daar komen ze voor grote gevaren te staan. De familie Di Chimici, van oudsher de grote vijand van de stravaganti, wil het geheim van het stravageren achterhalen om zo hun macht en rijkdom nog verder uit te breiden. Hiervoor gaan ze spionage, complotten en moord niet uit de weg. De stravaganti uit onze wereld moeten hun Taliaanse vrienden zien te helpen, maar tegelijkertijd voorkomen dat hun geheim in de handen van de Chimici’s valt.

In Stad van Geheimen gaat het verhaal van Luciano en Arianna verder: Luciano gaat studeren in Padavia, de Taliaanse variant van Padua. Nog een stravagante uit de moderne wereld verschijnt: de dyslectische maar extreem intelligente Matt, wiens talisman een boek is. Matt verschijnt in het scriptorium van de Universiteit van Padavia, waar hij Constantin ontmoet, een professor in de retorica en tevens stravagante.
Tijdens zijn bezoekjes aan de stad ontmoet Matt Luciano, die aan de universiteit studeert, en Arianna, die Luciano bezoekt in haar vermomming als jongen. Maar Matts onzekerheid omtrent zijn dyslexie beperkt hem, en zijn ontdekking van andere stravaganti in zijn eigen wereld zorgen voor meer problemen dan hij aankan.
Ondertussen gaan de Chimici’s door met hun pogingen Noord-Talia te verenigen onder hun bewind. Ze overtuigen de heerser van Padavia ervan nieuwe regels tegen occulte praktijken in te stellen, zodat stravaganti gemakkelijker opgespoord kunnen worden. Zowel Matt als Luciano, die veel van de Chimici’s te vrezen heeft na de dood van Hertog Niccolo, zijn in gevaar.

Iets voor jou: Als je houdt van geschiedenis, fantasy of realistische boeken. Deze serie is een perfecte mix tussen hedden en verleden, realiteit en fantasie, spanning en romantiek.

Niets voor jou: Als je niet bereid bent de serie op de juiste volgorde te lezen..

Dit is het 241ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.