Uitgelezen 83: Saartje Tadema – Thea Beckman

Titel: Saartje Tadema
Schrijver: Thea Beckman
Jaar van uitgifte: 1996

Flaptekst:
1712. Saartje Tadema is zeven jaar als haar moeder sterft. Haar vader, meestertimmerman op de werf van de Verenigde Oostindische Compagnie te Amsterdam, was al eerder door een ongeluk om het leven gekomen. Samen met haar broer komt ze terecht in het Burgerweeshuis aan de Kalverstraat. Saartje is een vroegwijs kind, intelligent en leergierig. Op school krijgt ze nauwelijks de mogelijkheid om iets anders te leren dan lezen en schrijven, maar interessante boeken zijn er niet. Keer op keer wordt haar verteld dat weeskinderen vooral dankbaar en gehoorzaam moeten zijn,
en dat zijn niet bepaald Saartjes sterke kanten: men vindt haar een trots, hoogoedig kind. Zo worstelt ze zich door een aantal moeilijke jaren heen, reikhalzend uitziend naar het moment dat ze
het weeshuis kan verlaten. Als ze even weg mag voor een boodschap, grijpt ze haar kans: ze weet een baantje als dienstmeisje te versieren in de ‘Herberg-op-het-IJ’, een stadsherberg waar veel varensvolk komt en waar een heleboel te beleven is. Maar een vrije, zelfstandige vrouw is ze nog steeds niet.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Historische roman, tegen het decor van het Amsterdamse Burgerweeshuis in de 18e eeuw, waarin de levensgeschiedenis van de kinderen Tadema, Dirk, Saartje en Jakob, wordt verteld. Zij worden na het overlijden van hun ouders opgenomen in het Burgerweeshuis. Het Burgerweeshuis kent een strikte orde van regels, kleding en het gescheiden wonen van jongens en meisjes. Het dagelijks leven in dit weeshuis wordt heel precies geschetst. Ook zijn er doorkijkjes naar het Amsterdam uit die tijd. Het belangrijkste motief vormt de groei die Saartje doormaakt: geheel tegen de opvattingen van haar tijd in is Saartje een meisje dat zelf wil denken, begrijpen, lezen en leren. Zij heeft een eigen mening en komt op voor haar recht. Uiteindelijk lukt het Saartje toch om, levend volgens haar opvattingen, een zinvol bestaan op te bouwen. Jammer is dat het ‘eind goed’ een beetje te ‘al goed’ is. Een typisch ‘Thea Beckman-boek’: het leest als een trein, het is tot in de details nauwkeurig, het komt op voor hen die zwakker (lijken) te staan in het leven van hun tijd. Vanaf ca. 10 jaar.

Iets voor jou: Als je houdt van de boeken van Thea Beckman

Niets voor jou: Als je verhalen tegen een historische achtergrond niets vindt.

Dit is het 83ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.