Uitgelezen 210: Daglicht – Marion Pauw

Titel: Daglicht
Schrijver: Marion Pauw
Jaar van uitgifte: 2009

Flaptekst:
In Daglicht zien we Iris, een jonge succesvolle advocate, die worstelt met het combineren van haar carrière met de zorg voor haar moeilijk opvoedbare zoontje. En we hebben Ray, die is veroordeeld voor de moord op zijn buurvrouw en zijn straf uitzit in een tbs-kliniek. Hij houdt bij hoog en laag vol dat hij onschuldig is. Op het eerste gezicht lijken Iris en Ray, weinig met elkaar gemeen te hebben,maar dat verandert wanneer hun wegen zich schijnbaar toevallig kruisen. Iris is geneigd Ray te geloven en belooft hem te zullen helpen om herziening te krijgen in zijn zaak. Wanneer Iris op onderzoek uitgaat, komen er echter steeds meer feiten aan het licht die Ray als de dader lijken aan te wijzen.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Iris Kastelein is alleenstaande moeder van probleemkind Aron én advocate. Dat deze twee aspecten van haar bestaan nauwelijks te combineren zijn, daaraan wordt zij dagelijks herinnerd. Ze is in gesprek met een cliënt als ze van de crècheleiding hoort dat Aron een ander kind heeft gebeten. Haar wordt verzocht Aron een paar dagen thuis te houden. Maar hoe kan dat, als ze zich moet voorbereiden voor een schikkingszaak? Haar werkgever houdt voet bij stuk. Zij moet de belangrijke cliënt bijstaan. Gelukkig heeft ze haar moeder die af en toe inspringt.
In de woning van die moeder is een prachtig aquarium waar Aron urenlang naar kan kijken. Als Iris’ moeder voor een paar dagen weg is en Iris op het huis past, gaat een van de vissen dood. In de administratie ontdekt ze dat deze vis, King Kong, ingeschreven is door een kind. Na verder onderzoek, komt Iris erachter dat de vorige eigenaar van het aquarium dezelfde achternaam heeft als die waarmee haar moeder is geboren. In de dagen daarna wordt er gaandeweg meer duidelijk. Ze heeft een broer wiens bestaan altijd verzwegen is, en die is veroordeeld voor een dubbele moord. Bij haar bezoek aan de tbs-kliniek waar hij verblijft, ontdekt ze dat hij autistisch is én dat hij beweert onschuldig te zijn. Iris’ bloed kruipt waar het niet gaan kan. Misschien kan ze een nieuw feit ontdekken waarmee ze de zaak kan heropenen.
Daglicht is een zorgvuldig gecomponeerde roman van Marion Pauw. Na een aanvankelijk rustig begin, neemt de psychologische spanning toe. Vooral als Iris op onderzoek gaat en met mensen praat die haar broer en zijn slachtoffers hebben gekend, krijgt het verhaal een detective-achtige drive. Dankzij een strak, weldoordacht plot is Pauw erin geslaagd allerlei elementen in het verhaal te verwerken die later effect op de gebeurtenissen krijgen, zoals de dood van de vis.
Bijzonder knap is ook de manier waarop de schrijfster de autistisch broer neerzet met zijn vissenmanie. Het boek valt uiteen in twee verhaallijnen. De ene volgt Iris, de andere haar broer Ray. Consequent gaat ze met hun beider perspectieven om. Met name bij Ray is duidelijk te merken hoe zijn autisme zijn gedragingen beïnvloedt en hoe anderen daarop reageren. Ray begrijpt veel dingen niet, weet zich geen houding aan te nemen, interpreteert uitspraken van mensen in zijn omgeving anders en gaat dan vaak de mist in.

Mijn mening/ervaring: Ondanks de trage start van het verhaal, is Daglicht een prachtig en ontroerend verhaal over een broer en zus die elkaar voor het eerst ontmoeten en elkaar leren begrijpen. Doordat de broer autistisch is, is het voor Iris moeilijk om tot hem door te dringen, wat het mysterie rond de dubbele moord vergroot. Maar voor de belezen detectivefan zal de uiteindelijke ontknoping niet moeilijk te raden zijn. Dat is op zich niet erg, want Pauw heeft genoeg in huis om de lezer bezig te houden. Vakwerk!

Dit is het 210de deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.