Uitgelezen 22: Eva Luna – Isabel Allende

Titel: Eva Luna
Schrijver: Isabel Allende
Jaar van uitgifte: 1987

Flaptekst:
‘Ik heet Eva. Volgens het boek dat mijn moeder raadpleegde om een naam voor me uit te kiezen betekent die naam leven. Ik ben geboren in een achterkamer van een naargeestig huis en opgegroeid tussen oude meubelen, boeken in het Latijn en mummies van mensen. Toch ben ik daar niet melancholiek door geworden want ik ben ter wereld gekomen met in mijn geheugen een vleugje oerwoud.’

Isabel Allende vertelt in haar nieuwe roman over het bizarre en fantastische leven van Eva Luna.
De bijzondere manier waarop Allende gestalte geeft aan Eva Luna, aan Zuid-Amerika en aan de gebeurtenissen daar, maakt dat de lezer wordt meegevoerd naar een wereld die hij slechts oppervlakkig kent uit het dagelijkse nieuws. De zeggingskracht van haar proza, dat even krachtig en bloemrijk is al het landschap van regenwouden, ruige bergen en verdorstende woestijnen, levert een adembenemend verhaal op.

Eva Luna is de derde roman van Isabel Allende, die met Het huis met de geesten en Liefde en schaduw over die hele wereld bekendheid heeft gekregen.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Eva Luna is een geboren verteller. Ze vertelt over haar leven dat alles behalve doorsnee is door de vele kleurrijke mensen die haar levenspad kruisen. Isabel Allende rijgt al hun levens aaneen tot een prachtig verhaal. Zo geeft zij op uitzonderlijke wijze vorm aan het levensverhaal van Eva Luna.
‘Het is alsof iemand op de rand van je stoel het verhaal voor je vertelt.’ Algemeen Dagblad
Isabel Allende (Lima, 1942) bracht haar kinderjaren door in Chili, Bolivia, Europa en Libanon. Op vijftienjarige leeftijd keert ze terug naar Chili, waar ze tien jaar later trouwt en waar ze werkt als journalist, schrijver van toneelstukken, tv-scenario’s en kinderverhalen. Na de militaire staatsgreep van 11 september 1973 ontvlucht ze samen met haar kinderen het land. Tegenwoordig woont en werkt ze in Los Angeles. Haar grote succes als schrijver begon met Het huis met de geesten. In Nederland zijn van haar boeken vele honderdenduizenden exemplaren verkocht.

NBD|Biblion recensie
Met haar eerste roman, ‘Het huis met de geesten’, werd de Chileense schrijfster Isabel Allende (1942) in korte tijd wereldberoemd. ‘Eva Luna’, is volgens dezelfde toverformule geschreven: een uitbundig, exotisch verhaal vol liefde, haat, dood, oorlog, paranormale verschijnselen en bizarre figuren, gesitueerd in een niet met name genoemd Zuid-Amerikaans land. De levensgeschiedenis van Eva Luna – de vertelster – en die van de uit Oostenrijk afkomstige Rolf Carlé vormen het geraamte van een verhaal dat een dwarsdoorsnede wil geven van het hedendaagse Spaans-Amerika. Net als in ‘Het huis met de geesten’ geeft de auteur zowel een avontuurlijk beeld van het recente verleden als een hoopvol uitzicht op de toekomst. En ook in ‘Eva Luna’ krijgen liefde en politieke strijd een steeds belangrijker rol.

Mijn mening/ervaring: Dit boek verhaal van verschillende mensen (diverse generaties, verschillende families) die op een briljante manier in elkaar passen. Een verwerven verhaal zoals alleen Isabel Allende dat kan.

Iets voor jou: Als je genoten hebt van “liefde en schaduw” of een van de andere Isabel Allende boeken. Liefde, spanning, verraad, intrige, oorlog en hoop. Dit boek bevat het allemaal.

Niets voor jou: Als je niet tegen wisselende vertel-standpunten kunt. Als je een boek zoekt om in de trein en/of bus te lezen. Of als je een hekel hebt aan andere boeken van Isabel Allende (dát kan ik me dan weer niet voorstellen)

Dit is het 22ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.