Uitgelezen 36: Mijn lichaam, mijn Vijand – Claire Beeken en Rosanna Greenstreet

Titel: Mijn lichaam, mijn vijand
Schrijver: Claire Beeken en Rosanna Greenstreet
Jaar van uitgifte: 1997

Flaptekst:
Claire is pas 10 jaar oud wanneer zij voor de eerste keer in het ziekenhuis belandt met een eetstoornis. In de jaren die volgen raakt ze gevangen in een vicieuze cirkel van uithongering en eetaanvallen. Na een zelfmoordpoging volgt opname in een psychiatrische inrichting.
Dertien jaar lang probeert Claire zich door nauwelijks iets te eten ‘onzichtbaar’ te maken. Een gebeurtenis uit haar jeugd heeft haar leven veranderd in een nachtmerrie waaruit ze niet kan ontsnappen. Tot ze een foto ziet van een jonge vrouw die nog maar 38 kilo weegt…
Dan komt de ommekeer en begrijpt Claire dat ze zichzelf met haar uithongeren wil staffen voor iets waaraan ze geen schuld heeft. Eindelijk lukt het haar met hulp van vrienden en familie haar ziekte te overwinnen.
Mijn lichaam, mijn vijand is een zeer aangrijpende, eerlijke en schokkende biografie, die Claire Beeken heeft geschreven om haar lotgenoten te helpen.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

NBD|Biblion recensie
Het boek is een autobiografische herinnering van een anorexia-patiënte. Het zijn reflecties die ver achter de ervaringen aan lopen. En vooral het tweede gedeelte van het boek bestaat uit louter herhalingen, waardoor er weinig medeleven voor de schrijfster ontstaat. Deze autobiografie was beter uit de verf gekomen als zij in dagboekvorm was geschreven. Zonder al de herhalingen was het minder langdradig geweest en was er door de lezer meer empathie voor de hoofdpersoon opgewekt.

Mijn mening/ervaring: Dit boek is een indrukwekkend relaas van een anorexia patiënte die maar niet in wil zien dat ze ziek is. Ze is er van overtuigd dat ze dikker is dan iedereen terwijl ze nauwelijks meer dan 40 kilo weegt. Meerdere ziekenhuisopnames zijn het gevolg. Keer op keer beloofd ze beterschap, maar keer op keer ziet ze mogelijkheden om zich niet aan de beloftes te houden. Wanneer Claire eindelijk inziet dat ze fout bezig is, is ze dertien jaar van haar leven kwijt. Relaties blijven mislukken en zelfs haar huwelijk loopt op de klippen.

Dit is het 36ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.