Uitgelezen 61: Het begon toen ik 14 was – Elissa Wall

Titel: Het begon toen ik 14 was
Ondertitel: Mijn jeugd en gedwongen huwelijk in een sekte
Schrijver: Elissa Wall & Lisa Pulitzer
Jaar van uitgifte: 2008

Flaptekst:
Elissa Wall groeide op in een gemeenschap van de Fundamentalist Church of Latter Day Saints (FLDS). In deze mormoonse sekte is polygamie de norm; een man zou pas in de hemel kunnen komen als hij minimaal drie vrouwen heeft. Op veertienjarige leeftijd wed Elissa gedwongen te trouwen met haar vijf jaar oudere neef. Het huwelijk veranderde al snel in een nachtmerrie van vernedering en seksueel misbruik.

Elissa wist te ontsnappen en in 2005 klaagde zij sekteleider Warren Jeffs aan wegens verkrachting en misbruik van minderjarige meisjes. De veroordeling van Jeffs in 2007 was wereldnieuws.

In haar onthullende, schokkende memoires vertelt Elissa Wall voor het eerst haar persoonlijke verhaal.

Elissa Wall is geen lid meer van de FLDS-sekte. Ze wist te ontsnappen en wed de belangrijkste getuige in de rechtzaak tegen sekteleider Warren Jeff. Ze is inmiddels gelukkig getrouwd met de man van haar keuze en heeft twee kinderen.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Elissa Wall groeit op binnen de gemeenschap die zich van de Fundamentalistische Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (fhld). Dit betekent dat ze zich altijd met zware lange rokken moet kleden, jongens als slangen moet beschouwen en zich vooral moet onderwerpen aan de richtlijnen van de Profeet van de kerk.
Als je niet beter weet, zoals Elissa dan gaat het nog, maar als ze op veertienjarige leeftijd moet trouwen met haar neef, die ze overigens haat, begint haar geloof te wankelen. Ze is diepongelukkig en ondergaat de seksuele handelingen van haar neef met tegenzin en onbegrip. Seksuele voorlichting kennen ze niet binnen de gemeenschap. Sterker nog, de meeste leden kennen niet eens het woord seks. Op haar zestiende heeft Elissa al meerdere miskramen gehad.
Gelukkig ontmoet ze een aantal jaar later een jongen op wie ze verliefd wordt en besluit ze de gemeenschap de rug toe te keren. Dat is niet makkelijk, want het betekent dat ze een deel van haar familie niet meer mag zien of spreken.

Dit verhaal is voor een buitenstaander nauwelijks te bevatten. Je kunt niet begrijpen hoe mensen elkaar zo kunnen behandelen alleen maar omdat één man dat bepaalt. Deze profeet heeft niks gedaan na het aanhoren van de smeekbedes van Elissa. Je wordt bijna misselijk bij het lezen van dit boek.
Het verhaal is redelijk zakelijk geschreven, maar dat maakt het nauwelijks minder boeiend. Zeker een aanrader voor de liefhebber van waargebeurde verhalen.

Het verhaal is zo levensecht geschreven dat je tijdens het lezen het gevoel hebt dat je er zelf bij bent geweest. Je leeft mee met de emoties en gevoelens van Elissa en slaat iedere pagina om met de hoop dat ze eindelijk het geluk en de vrijheid vindt waar ze zolang naar gezocht heeft.

Iets voor jou: Als je een liefhebber bent van waargebeurde verhalen.

Dit is het 61ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.