Uitgelezen 73: De doge-ring van Venetië – Thea Beckman

Titel: De doge-ring van Venetië
Schrijver: Thea Beckman
Jaar van uitgifte: 1994

Flaptekst:
Thomas is novice in een klein, arm klooster in de Kempen. De abt stuurt hem samen met Matthias, een monnik met een zeer duister verleden, naar Venetië om daar een mooie relikwie te kopen. Op twee nukkige ezeltjes gaan ze op pad. Het is een lange, gevaarlijke tocht, door eenzame landstreken waar struikrovers op de loer liggen, over hoge bergen met verraderlijke ravijnen.
Zal het hen lukken om de magnifieke stad Venetië, het centrum van de wereldhandel, te bereiken en hun opdracht te volbrengen?

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

NBD|Biblion recensie
In deze historische jeugdroman wordt in zeventien hoofdstukken verhaald hoe novice Thomas samen met de ‘wereldse’ monnik Matthias een relikwie gaat kopen in de republiek Venetie, eind 14e eeuw. De eerste zeven hoofdstukken vertellen over hun moeilijke reis van de Belgische Kempen, via Maastricht, Keulen, Mainz, Augsburg, Munchen, Verona naar Venetie. De volgende negen hoofdstukken vertellen over de harde, mysterieuze wereld in de rijke stad Venetie waar andere regels en wetten heersen. Vooral hier worstelt Matthias met zijn gevoelens. Het laatste hoofdstuk beschrijft de thuiskomst met de relikwie. Qua indeling (zeventien hoofstukken staan voor zeventien belevenissen), opzet (voor- en achterin een zwart-witte overzichtstekening van respectievelijk hun reis en Venetië) en taalgebruik (vertellend) identiek aan de andere romans van de schrijfster.

Mijn mening/ervaring: Dit boek lijkt in veel opzichten op andere boeken van Thea Beckman. Een jonge hoofdpersoon die in een historische setting een ‘avontuur’ beleefd. Het eerste deel van het boek beschrijft de lastige reis vanuit België door Duitsland, over de Alpen naar Italië. Het tweede deel speelt in Venetië zelf. Het laatste deel beschrijft de thuiskomst. Persoonlijk vond ik het eind wat afgeraffeld.

Iets voor jou: Als je houdt van boeken van Thea Beckman

Niets voor jou: Als je een hekel hebt aan boeken waarvan het verhaal zich afspeelt in het verleden.

Dit is het 73ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.