Uitgelezen 92: Rad van fortuin – Thea Beckman

Titel: Het rad van fortuin
Schrijver: Thea Beckman
Jaar van uitgifte: 1980

Flaptekst:
“Kleine Robert” is de tweede pleegzoon van Marie-Clarie, de zangeres. Weinig groter dan een dwerg is hij, maar bang voor niets en hongerig een held te worden. Hij kan zich praktisch onzichtbaar maken en hij is een feilloos messenwerper, die op een afstand van 5 meter met zijn mes een vlieg kan raken. Du Guesclin, de held van Bretagne, ziet iets in de kleine Robert en maakt hem tot zijn meesterspion. De veldheer moet Frankrijk bevrijden van de rovende en plunderende benden, die het land onveilig maken. De strijd voert hem tot ver in Spanje waar grote gevaren en zelfs gevangenschap hem wachten. Een tocht vol spannende avonturen en onverwachte wendingen van het lot. Marie-Claire gaat met hem mee aan het hoofd van een kermistroep evenals Kleine Robert, de meesterspion, met zijn heldendromen en zijn werpmes. Ook Matthis, de oudste pleegzoon van Marie-Clair is weer van de partij. Hij blijft de trouwe heraut van Du Guesclin en wijkt niet van zijn zijde.
Ten slotte draait het rad van fortuin verder in het voordeel van Du Guesclin en zijn trouwe helpers.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Dit deel vertelt het verhaal van de dwergpage Robert, de tweede pleegzoon van Marie-Claire en Berton de Fleur. Hij is ontzettend klein voor zijn leeftijd, maar weet zijn mannetje te staan. Hij mag mee op veldtocht als spion, omdat hij de kunst verstaat om zich volledig onzichtbaar te kunnen houden. Ook kan hij ontzettend goed messen werpen wat hem later in het boek nog goed van pas komt.

Het eerste deel van het verhaal gaat over de troonopvolging van Charles V. Hij moet in Reims gezalfd worden, maar Karel van Navarra wil dit tegenhouden. Charles V roept de hulp in van Bertrand du Guesclin. Deze vertrekt naar Eure om daar de troepen van Karel van Navarra te stoppen. Met een list weet Bertrand du Guesclin dit voor elkaar te krijgen en kan Charles V gekroond worden als koning van Frankrijk.

Het tweede deel van het verhaal gaat over de omzwervingen van Bertrand du Guesclin in Spanje. Hij heeft het idee voorgedragen aan Koning Charles V om met de plundercompagnieën, die in Frankrijk de boel leegplunderen, Don Henri te helpen de troon terug te winnen. Deze Don Henri, bijgenaamd de Bastaard van Castilië, probeert zijn troon terug te winnen van zijn broer Pedro de Wrede. Door de goede strategie van Du Guesclin worden grote steden als Burgos, Toledo en Sevilla achter elkaar ingenomen en kan Don Henri zich weer Koning van Oud- en Nieuw Castilië noemen. Maar Edward, Prins van Wales, heeft Pedro de Wrede helpen ontsnappen en helpt hem nu om de troon weer te winnen. Ook dit weet Du Guesclin te verhinderen, maar hij wordt wel gevangengenomen in zijn poging om Don Henri te kunnen laten ontsnappen.

Du Guesclin gaat nog een keer naar Spanje en neemt hier Pedro de Wrede gevangen. Deze wordt dodelijk getroffen door een mes van Robert op het moment dat Pedro zich over Don Henri heenbuigt om hem te vermoorden. Aan het eind van het verhaal benoemt Koning Charles V Bertrand du Guesclin tot Connétable van Frankrijk, dat is de hoogste rang in het leger. Zelfs de prins kon niet zomaar bevelen geven aan de Connétable. Daarna gaat Du Guesclin terug naar huis en eindigt het verhaal met Marie-Claire die weer de wijde wereld in trekt.

Dit is het 92ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.