Uitgelezen 28: Fantastica – Merel Roze

Titel: Fantastica
Schrijver: Merel Roze
Jaar van uitgifte: 2006

Flaptekst:

‘Hoe kennen jullie elkaar?’
‘Via internet.’
‘Echt? Via zo’n datingsite? Werk dat dan?’
‘Nee joh, niet zo’n datingsite. Via mijn weblog. Hij stuurde me wel eens een berichtje.’
‘O! Maar vind je dat niet gek, dat je helemaal niets van zo iemand weet?’

Roos de Leeuw heeft een populaire weblog en ontmoet via haar site allemaal mannen meet wie ze geslaagde, hilarische en rampzalige dates heeft. Geen van hen is de man van haar leven, terwijl ze daar zo hard naar op zoek is. En dan leert ze Jake kennen. Jake is dol op Roos, lief, grappig, en net als zij bezeten van internet en muziek. Zij droomt zich een mooie toekomst – de ideale man bestaat dus toch. Toch?


Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Merel Roze over Fantastica:

Fantastica is mijn debuutroman die in 2006 verscheen. De roman gaat over liefde, schijnwerelden, muziek, onrealistische dromen en internet. Hoofdpersoon Roos de Leeuw ontdekt langzaam maar zeker dat fictie en werkelijkheid niet alleen online door elkaar heen lopen.

Het Parool

Met veel vaart geschreven, thrillerachtige roman.

VPRO gids

Gaandeweg krijgt het boek meer vaart en ontpopt het zich tot een spannende psychologische thriller en pageturner.

NBD|Biblion recensie

Autobiografische debuutroman van Merel Roze (1975), een bekende Nederlandse weblogster. Haar weblog www.merelroze.com bestaat nu zo’n vijf jaar en is heel populair met zo’n 4000 hits per dag. Inmiddels heeft Roze ook een column op de achterpagina van NRC Handelsblad en werkt ze voor de Amsterdamse zender AT5. In dit op Rozes eigen ervaringen gebaseerde verhaal doet hoofdpersoon Roos de Leeuw verslag van haar ervaringen met haar weblog-dates. Na een aantal meer en minder geslaagde ontmoetingen, soms met soms zonder seks, ontmoet ze Jake. Die lijkt het helemaal te zijn: leuk, lief, slim, grappig, met dezelfde interesses, etc. Ze hebben het leuk samen, maar geleidelijk aan ontdekt Roos dat Jake een zeer vervelende eigenschap heeft. Jake lijdt aan pseudologia fantastica: hij fantaseert en liegt over alles en voortdurend. Vlot geschreven ‘chicklit’-roman van eigen bodem over omgaan met een pathologische leugenaar, internetdaten, bloggen en het weblogwereldje waarin iedereen naar hartenlust zijn fantasieen uitleeft en niemand en niets is wat het lijkt. Soms hilarisch, soms met een ironische ondertoon, niet bijzonder, maar zeker niet onaardig. Gewoon een lekker weglezend, eigentijdse ‘chicklit’ geschreven in ‘Viva’-taal. Rozes weblog en columns zijn beter.

Mijn mening/ervaring: Ik sluit me aan bij de Biblion recensie over dit boek. Na jaren Merel’s weblog gelezen te hebben had ik meer verwacht. Het boek is niet onaardig, maar zeker niet bijzonder. De eerste 90 pagina’s heb ik me vele keren afgevraagd of ik dit boek wel uitging lezen of dat ik het weg zou zetten. Ik heb het gehaald tot het einde (in het tweede deel zit meer vaart), om met een onbevredigd gevoel achter te blijven.

Iets voor jou: Als je op zoek bent naar een chikclit van nederlandse bodem.

Niets voor jou: Als je net als ik Merel Roze volgt op haar weblog. Dan valt het boek toch tegen.

Dit is het 28ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.