Uitgelezen 182: Boy – Roald Dahl

Titel: Boy
Ondertitel: 1916 – 1937
Schrijver: Roald Dahl
Jaar van uitgifte: 1984

Flaptekst:
Dit is geen autobiografie. Ik zou nooit mijn eigen geschiedenis schrijven. Toch zijn mij in mijn schooltijd en vlak erna een aantal dingen overkomen die ik nooit ben vergeten. Dingen die zo’n geweldige indruk op me hebben gemaakt, dat ik ze nooit uit mijn hoofd heb kunnen zetten. Ze staan stuk voor stuk in mijn geheugen gegrift. Alles is waar gebeurd.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

‘Boy’ is in dit boek Roald Dahl zelf. Het is geen autobiografie volgens Dahl want die staan meestal voor saaie details. Toch zijn er dingen gebeurd in en vlak na zijn schooltijd, die hij nooit vergeten is. Leuke en droevige dingen, die hij in dit boek heeft vastgelegd. Zo krijgt de lezer een beeld van Dahls leven van zijn 6de tot 20ste jaar. Met name het typisch Engelse kostschoolleven krijgt de aandacht. De schrijfstijl is dezelfde als in zijn andere boeken. Soms richt hij zich direct tot de lezer, wat leidt tot een grotere betrokkenheid. Toch neemt dit boek (door het onderwerp) een aparte plaats in tussen zijn andere boeken. Het mist de vaart en het kolderieke. Met name de kostschoolperikelen nemen een grote plaats in en daardoor neigt het hier en daar naar langdradigheid. Maar voor de Dahl-liefhebber is het een leuk boek.

Mijn mening/ervaring: Boy is een erg leuk en interressant boek. Het is een biografie maar dan niet zo’n saaie waarin alleen over feiten wordt verteld. Het is net zo’n verhaal als de andere verhalen van Roald Dahl, alleen dit keer speelt hij zelf de hoofdrol. Zijn stijl is duidelijk herkenbaar. Echt een aanrader!

Dit is het 182ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.