Uitgelezen 178: Schaduwzuster – Simone van der Vlugt

Titel: Schaduwzuster
Schrijver: Simone van der Vlugt
Jaar van uitgifte: 2005

Flaptekst:
Marjolein is een betrokken, bevlogen docente op een zwarte middelbare school in Rotterdam. Ondanks het begrip en inlevingsvermogen dat ze altijd toont voor haar leerlingen, maakt ze op een dag ook de andere kant van het onderwijs mee; ze wordt tijdens de les bedreigd door een van haar leerlingen. Vanaf dat moment verandert haar leven totaal. Ze komt tussen twee vuren te staan, met aan de ene kant de loyaliteit die ze voelt naar de school toe, en aan de andere kant haar angst voor de bedreigingen die door blijven gaan. Maar wie heeft het nu precies op haar gemunt, en tot hoever wil diegene gaan?

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Vlak voordat de roman uitkwam, verscheen er een paginagroot interview met Simone van der Vlugt in De Volkskrant.(30 september 2005). Hierin gaat ze in op de vraag van de thriller in de literatuur. Ze wil gewoon een spannend boek schrijven. Heel veel literatuur voor volwassenen vindt ze maar saai en om bij in slaap te vallen.

Simone van der Vlugt: “Ik weet al precies wat de teneur zal zijn in sommige recensies van mijn nieuwe boek. Waarschijnlijk word ik weer langs een literaire meetlat gelegd, die ik zelf niet heb uitgevonden en die ik ook niet heb nagestreefd. Dat komt natuurlijk ook door dat stigma van ‘literaire thriller’ op de omslag, in feite gewoon een verkooptechniek van de uitgevers. Maar wat is literair? Reve, en noem dat hele stelletje maar op. Oké, als dat literair is, dan hoef ik niet literair te zijn, want ik hou niet van dat soort boeken. Het is misschien heel erg knap, maar ik val erbij in slaap. Klaar.”
“Wat ik het meest ergerlijk vind in recensies is het verwijt dat het vlak zou zijn. Ik ben geen metaforenschrijfster, zal ik ook nooit worden. Maar de zinnen die ik schrijf, bekijk ik allemaal nog drie keer, of ze mooi lopen, of ik dingen niet kan omdraaien en verbeteren. Met jeugdboeken pak ik dat ook heel serieus aan. Ik heb geen poëtische gaven, maar ik doe wel mijn best en ik hou van duidelijke spreektaal. Ik krijg aardige brieven en e-mails van vrouwen van heel uiteenlopende leeftijden, hoewel mijn hoofdpersonen in de twintig of begin dertig zijn.”

Het gehele interview is te lezen op de officiële website van Simone van der Vlugt.

Mijn mening/ervaring: Een lekker boek om te lezen als je van spannende verhalen houdt

Dit is het 178ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.