Uitgelezen 179: Vijftig tinten grijs – E.L. James

Titel: Vijftig tinten grijs
Schrijver: E. L. James
Jaar van uitgifte: 2011

Flaptekst:
Vijftig tinten grijs is het eerste deel van de zinderende trilogie die in Amerika en Engeland al honderdduizenden vrouwen in vuur en vlam heeft gezet. Vijftig tinten grijs vertelt hoe de jonge, onbevangen literatuurstudente Anastasia Steele onverwachts in aanraking komt met de charismatische, mysterieuze miljardair Christian Grey. Ze is direct betoverd door hem, maar probeert hem uit haar hoofd te zetten: hij is te rijk en te hoog gegrepen voor haar. Totdat Grey op een dag ineens in de winkel staat waar ze parttime werkt.

Vanaf dat moment zal Christian Grey Anastasia geen moment meer met rust laten. Steeds dieper trekt hij haar zijn wereld van duistere seksuele fantasieën in. Anastasia geniet aanvankelijk zeer van alles wat Grey haar op seksueel gebied leert en van de luxe en rijkdom waarmee hij haar omgeeft. Maar meer en meer krijgt Grey de verliefde Anastasia in zijn macht. Zijn donkerste en diepste wens: totale controle over haar. Christian Grey is verslavend gevaarlijk.
Vijftig tinten grijs is het boek waar elke vrouw het over heeft.

Tot voor kort werkte E.L. James, moeder van twee kinderen, als uitvoerend televisieproducent. Sinds haar jeugd droomde ze ervan om verhalen te schrijven, maar die droom stelde ze uit voor haar familie en haar carrière. Uiteindelijk nam ze de pen op. Het resultaat: de succesvolste erotische trilogie aller tijden.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Mijn mening/ervaring: In Amerika zijn er al meer dan 10 miljoen exemplaren van verkocht inclusief de filmrechten: het boek Fifty shades of grey, ook bekend als het ‘porn for mommies book’. Ook in Nederland gaat dit boek als zoete broodjes over de toonbank. Ik kon niet achter blijven en wilde weten wat de hype nu precies was.
Na Fifty shades of grey zijn er twee opvolgende titels van auteur E.J. James verschenen die samen een trilogie vormen: vijftig tinten donkerder en vijftig tinten vrij. Ik ben begonnen in het Nederlandse Vijftig tinten grijs en ben aangenaam verrast. Ik had ondanks de populariteit aardig veel kritieken gelezen, zo zou het tenenkrommend slecht geschreven zijn en zijn de verhaallijnen erg voorspelbaar. Ik moet bekennen dat de Nederlandstalige versie in elk geval af en toe enorm letterlijk is vertaald uit het Amerikaans en het is geen hoogstaande literatuur maar dat het in een sneltreintempo wegleest, dat is een ding wat zeker is. Het verhaal grijpt je. Al moet ik zeggen dat ik de twee volgende delen beter vond (betere karakter ontwikkeling en meer diepgang).

Dit is het 179ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.