Dit recept is van oorsprong van Jamie Oliver. Met wat aanpassingen staat het zeker twee keer per maand bij ons op tafel, we noemen het “Jamie Pasta”
Ingrediënten
450 g tagliatelle of spaghetti (vers! Gedroogde pasta alleen in geval van nood gebruiken)
olijfolie
2 theelepels boter
4 tenen knoflook, gepeld en in plakjes
½ bolletje nootmuskaat, vers geraspt (of theelepel poeder uit een potje)
400 gram verse spinazie, goed gewassen
zeezout en zwarte peper uit de molen
1,2 dl slagroom
150 g mascarpone
200 gram vers van het stuk geraspte Parmezaanse kaas (125 gram door de pasta, de rest naar smaak aan tafel toevoegen)
Bereiden
Verwarm pastaborden voor in de oven. Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking (in het geval van verse pasta is dat maar heel kort en kun je beter eerst verder gaan met de saus en pas als die bijna klaar is de pasta koken).
Zet ondertussen een koekenpan of wok op het vuur en doe daar een scheutje olijfolie, een klontje boter, de knoflook en de nootmuskaat in. Doe er, wanneer de boter gesmolten is, de spinazie bij. Na 5 minuten is die geslonken en mooi donker van kleur. Een groot deel van het kookvocht is dan al verdampt en wat rest is heerlijke, intens smakende spinazie. Breng de groente op smaak met zout en peper en doe er de room en mascarpone plus een paar lepels van het kookvocht van de pasta bij. (Bij verse pasta is dit het moment om de pasta te gaan koken) Breng de saus tegen de kook aan en proef nog eens of er nog zout of peper bij moet.
Laat de pasta uitlekken, bewaar wat van het kookvocht en roer de pasta door de spinaziesaus. Strooi iets meer dan de helft van de Parmezaanse kaas erop en hussel. Geef saus en pasta met wat kookvocht een zijdeachtige consistentie, zodat het geen kleffe troep wordt. Proef nog een laatste keer en zet het gerecht direct op tafel. Serveer met de rest van de parmezaanse kaas.