Recept: Paella

Dit recept is een aangepaste versie van een recept van Gordon Ramsay. Het origineel gaat uit van 8 tot 10 personen. Mijn versie van 2-3.
Verder heb ik ook wat ingrediënten aangepast. De witvis in mijn recept kan ook prima vervangen worden door zalm of inktvis. Dat is nu juist het mooie van een gerecht als Paella, je kunt er eindeloos mee variëren.

Ingrediënten
100 gram kip (ontvelde en uitgebeende kippendijen zijn het het lekkerste, maar filet werkt ook)
1 el olijfolie (plus extra om er overheen te druppelen_
1 kleine Spaanse ui (gepeld en fijngesnipperd) een rode ui is een prima alternatief
1/2 rode paprika (zaden verwijderd en fijngehakt)
2 tenen knoflook (gepeld en dun gesneden)
1 rode/spaanse peper (in schuine ringetjes) Gebruik een half pepertje als je niet tegen de scherpte van pepertjes kunt of verwijder vooral de zaadjes
enkele takjes verse tijm
Zeezout en versgemalen zwarte peper
75 gram chorizo (in plakjes)
1/2 theelepel paprikapoeder
250 gram paellarijst (of andere langkorrelige rijst)
scheutje droge sherry
1/2 theelepel saffraandraadjes
1 grote tomaat (grof gehakt)
125 gram zeevruchten
100 gram rauwe gamba’s (heel of zonder kop)
100 gram kabeljauw (of ander wit vis)
150 gram dop- of tuinerwten (diepvries, ontdooid)

Bereiden
Breng water aan de kook (fluitketel, waterkoker).
Snij de kip in kleine stukjes. Verhit een scheutje olie in een grote paellapan (ik gebruik een wok of hapjespan), voeg de ui, de rode paprika, de knoflook, de chilipeper en de tijm toe en bak ze enkele minuten op hoog vuur tot de groente zacht is. Breng de kip op smaak met zout en peper en doe hem in de pan met de chorizo en het paprikapoeder. Schroei het vlees al roerend op hoog vuur dicht.
Roerbak de rijst 2 tot 3 minuten en voeg een flinke scheut sherry toe en zo veel kokend water dat de rijst ongeveer 1 cm onder het vloeistofniveau staat. Breng de rijst aan de kook en voeg de saffraandraadjes toe. Roer goed, zodat ze gelijkmatig worden verdeeld. Roer de tomaten erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Laat de paella onder voortdurend omscheppen 10 tot 12 minuten koken.
Voeg de garnalen en kabeljauw en indien nodig nog wat kokend water toe en roer goed. Bak de paella 2 minuten op middelhoog vuur tot de garnalen ondoorzichtig zin en de vis gaar. Roer er tenslotte de zeevruchten en de erwten door (als je verse inktvis gebruikt is dit het punt waarop je die toevoegt). Gaar het geheel 2 minuten door. Proef even en breng de paella verder op smaak met zout en peper.
Neem de pan van het vuur, dek hem af met folie (of een passende deksel) en laat hem 5 minuten staan tot alle smaken zijn gemengd.
Druppel er aan tafel nog wat olijfolie over en serveer de paella.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.