Recept: Caramel Shortcake

Neem voor dit recept de tijd. Haasten en de kooktijd van de melk terugbrengen geeft een shortcake waar de caramel uitloopt zodra de cake op kamertemperatuur komt.

Ingrediënten
1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
250 gram bloem
75 gram witte basterdsuiker
300 gram boter
125 gram fijne kristalsuiker
200 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao), in stukjes

Benodigdheden
Brownievorm (18 x 28 cm) of kleine springvorm
Tang

Bereiden
Zet het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een pan en voeg zo veel water toe dat het blikje onder staat. Breng aan de kook en laat 3 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan. Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit. Neem het blikje met de tang uit de pan en laat 30 min. afkoelen.

Verwarm tijdens het afkoelen de oven voor op 180 °C. Doe ondertussen de bloem met de basterdsuiker in een kom. Snijd 175 g boter in blokjes en voeg toe. Verkruimel snel met de hand tot kruimels. Kneed de kruimels vervolgens snel tot een stevig deeg en verdeel gelijkmatig over de bakvorm. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak in ca. 30 min. in het midden van de oven lichtbruin en gaar. Laat in de vorm afkoelen op een rooster.
Smelt de rest van de boter in een steelpan. Voeg de fijne kristalsuiker toe en laat op laag vuur smelten. Voeg de gekaramelliseerde gecondenseerde melk toe en warm 5 min. mee, al roerend met een houten lepel. Verdeel over het shortbread en laat 30 min. afkoelen. Breng een pan water aan de kook. Hang er een iets kleinere kom of pan in, die het water niet mag raken. Laat daarin de chocolade smelten (au bain-marie). Schenk de chocolade over de karamel en laat 30 min. afkoelen op het aanrecht. Zet vervolgens 30 min. afgedekt in de koelkast. Snijd in 24 vierkantjes en serveer op kamertemperatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.