Uitgelezen 335: Het Sixtijnse geheim – Philipp Vandenberg

Titel: Het Sixtijne geheim
Schrijver: Philipp Vandenberg
Jaar van uitgifte: 2005 (origineel uit 1988)

Flaptekst:
Tijdens restauratiewerkzaamheden aan de Sixtijnse kapel komen geheimzinnige inscripties aan het licht. Een geheimzinnige code die de Vaticaanse gemoederen danig verontrust. De code lijkt te verwijzen naar een oeroude samenzwering.
Tijdens zijn speurtocht naar een verklaring stuit kardinaal Jellinek in de geheime archieven van het Vaticaan op een document met een vernietigend geheim dat de leer van de katholieke kerk op zijn grondvesten doet trillen. Waarom heeft Michelangelo dit raadsel in zijn fresco’s verwerkt?
‘En de geheimzinnige inscritpie?’ vroeg Jellinek gespannen.
Fedrizzi, de restaurator, antwoordde: ‘De inscriptie moet van het begin af aan in het ontwerp opgenomen zijn, alleen al op formele gronden vanwege de verdeling van de hoofdletters over de gehele lengte. En daarnaast kunnen we er zeker van zijn dat de inscriptie geen latere toevoeging is, aangezien de gebruikte kleur dezelfde samenstelling heeft als de fresco-schildering.’
Jellinek staarde getroffen naar de grond. ‘Dus speelde Michelangelo van begin af aan met de gedachte om de Sixtijnse gewelven van een geheim te voorzien. Ik bedoel, de inscriptie is dus niet in een plotselinge woedeopwelling of een eenmalige stemming ontstaan.’
‘Nee,’ antwoordde Fedrizzi, ‘mijn bevindingen bewijzen juist het tegendeel.’
Het Sixtijnse geheim is een adembenemende thriller waarin, na Leonardo’s geheim in De Da Vinci Code, nu ook Michelangelo’s raadsel opgelost wordt.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Bij restauratie van fresco’s van Michelangelo in de Sixtijnse kapel worden vreemde lettertekens ontdekt die het Vaticaan verontrusten. Kardinaal Jellinek, leider van de onderzoekscommissie, ontdekt bij het speurwerk niet alleen verdwenen documenten uit het geheime Pauselijke archief, verbanden met de nazi’s, doofpotacties rond de verdachte dood van paus Johannes Paulus, maar ook de boodschap die tot een crisis binnen de katholieke kerk kan leiden. Raamwerk vormt de vertelling van de geheimzinnige monnik Jeremia in een belanghebbend liturgisch tijdsbestek. Vaticaanthriller voor liefhebbers van kerkelijke complotten, kunstgeschiedenis en theologische vraagstukken. De vele feiten, personages en lagen en de zakelijke schrijftrant maken van deze religieuze thriller geen sappige ‘Da Vinci-code’ zoals Dan Brown dat deed, maar de grote paperback levert wel gedegen speurwerk voor (kunst)historische puzzelaars. Dit werk uit 1988 is waarschijnlijk vanwege de actuele thematiek nu pas vertaald. – Mieke Starmans-van Haren

Mijn mening/ervaring: Dit boek is prachtig geschreven. Oke, er zit geen echte vaart in, maar dat wil niet zeggen dat het slecht is. Juist de beschrijvingen, de sfeer en het plot komen door de trage beschrijvingen volledig tot zijn recht. Ik heb begrepen dat de latere boeken van deze schrijver wat meer vaart hebben, dus als je daarnaar opzoek bent kun je wellicht beter een andere boek van Vandenberg kiezen.
Het boek heeft achterin een een lijst met de personages en latijnse termen. Deze heb je ook wel nodig om het boek te kunnen lezen, veel namen lijken op elkaar en zonder de lijst kan het best lastig zijn de diverse personages uit elkaar te houden. Ik had zelf een digitale versie en ik miste het gemak om even naar die lijst te kunnen bladeren.

Dit is het 335ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.