Recept: Ovenschotel met zoete aardappel, aubergine en saucijs

Dit recept schrijft voor om de aubergines vooraf te bestrooien met zout om zo vocht te onttrekken aan de plakken. Dit maakt het grillen in een later stadium makkelijker.
Persoonlijk grill ik de plakken aubegine in de oven (plakken insmeren met olie en dan op bakpapier een kwartiertje bij 200 graden de oven in), dan is deze voorbereidende stap niet nodig.

Ingrediënten
2 aubergines, in dunne plakken
zonnebloemolie
500 gram zoete aardappel, geschild, in dunne plakken
4 saucijzen
1 theelepel gedroogde rozemarijn
1 theelepel gedroogde oregano
mespunt kaneelpoeder

voor de bechamelsaus
50 gram boter
50 gram bloem
600 milliliter warme melk
nootmuskaat

Verder nodig
keukenpapier

Voorbereiden
Bestrooi de plakken aubergine aan beide kanten licht met zout. Leg ze op keukenpapier circa 30 minuten onder een plank om er wat vocht aan te onttrekken. Dep de aubergine droog.

Bereiden
Vet een grillpan in met olie en gril de aubergineplakken in porties aan beide kanten bruin. Kook de aardappelschijfjes in circa 5 minuten beetgaar in water met zout. Giet ze af en laat afkoelen. Snijd de saucijzen in de lengte in vieren. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de repen worst met de kruiden en kaneel om en om. Laat voor de bechamelsaus de boter smelten en roer de bloem erdoor tot deze van de bodem loskomt. Giet de melk er beetje bij beetje bij en roer met een garde tot een gladde saus. Breng de saus aan de kook en laat minimaal 3 minuten doorkoken. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verwarm de oven voor op 200°C. Giet een beetje saus in een ovenschaal. Bedek eerst met de helft van de aardappel, gevolgd door de helft van de aubergine en dan de helft van de worst. Herhaal deze stappen en eindig met een laag bechamelsaus. Bak de schotel in de oven in circa 20 minuten goudbruin.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.