Uitgelezen 48: Het woud van de Pygmeeën – Isabel Allende

Titel: Het woud van de pygmeeën
Schrijver: Isabel Allende
Jaar van uitgifte: 2004

Flaptekst:
Alexander en Nadia gaan nog één keer op reis samen met Alexanders Oma Kate, een reisboekenschrijfster die het echte avontuur niet uit de weg gaat. Ze maken een xpeditie naar het donkere hart van Afrika, waar zij doordringen tot een pygmeeënvolk dat gruwelijk wordt onderdrukt. Koning Kosongo, commandant Mbembelé en tovenaar Sombe oefenen een waar schrikbewind uit. Als de pygmeeën dit meedogenloze drietal niet voorzien van goud, ivoor en diamanten, worden hun kinderen als slaven verkocht.
Alex en Nadia stellen alles in het werk om een einde te maken aan het onrecvht. In de geheimzinnige duisternis van de jungle komen zijn in contact met de geesten van hun voorvaderen en die van planten en dieren, en weten zij zich ternauwernood te redeen uit hachelijke situaties, mede dankzij hun totemdieren, de jaguar en de adelaar.
In dit laatste deel van de jaguar- en adelaartrilogie komen thema’s aan de orde waarover Isabel Allende veel heeft te vertellen, zoals slavernij en onderdrukking, en respect voor niet-westerse culturen. Daarnaast beschrijft zij prachtig de groei naar volwassenheid van Alex en Nadia en hun ontluikende liefde. Het resultaat is een magische en toch vanzelfsprekende wereld zoals alleen Isabel Allende die kleurrijk kan verbeelden, waarin zij laat zien dat er meer is tussen hemel en aarde dan de meeste mensen gewoonlijk beseffen.

Leeswaarschuwing

Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Mijn mening/ervaring: Het laatste, zeer spannende deel, van de Jaguar en Adelaar Trilogie van Isabel Allende. Net als de twee voorgaande is het pakkend en leest het lekker weg.
Hoofdpersonen in het boek zijn natuurlijk weer Alexander en Nadia. Voor de derde keer zijn zij met de oma van Alexander op expeditie voor de International Geographic. Dit keer zijn ze in Afrika. De expeditie lijkt normaal te verlopen, totdat ze weer worden teruggevlogen naar de Nairobi. Op het lokale ‘vliegveld’ ontmoeten ze Pater Fernandez, die vraagt om hulp bij het zoeken naar zijn verdwenen collega’s. Natuurlijk gaat de groep hierop in, en dan begint het avontuur.
In de wildernis van Afrika komen ze in contact met een volk dat wordt onderdrukt door een koning, zijn commandant en een tovenaar. Nadia en Alexander willen de bevolking bevrijden van deze onderdrukking en uiteindelijk lukt hun dat ook.

Iets voor jou: Als je genoten hebt van de eerdere twee delen

Dit is het 48ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.