Uitgelezen 193: De hongerspelen – Suzanne Collins

Titel: De hongerspelen
Schrijver: Suzanne Collins
Jaar van uitgifte: 2010

Flaptekst:
Katniss Everdeen woont in het 12e district van Panem, het land dat ooit bekendstond als Noord-Amerika.
Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot….
Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici Katniss voor de keus te staan: hoe ver zal ze gaan op te overleven?

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

In De Hongerspelen bestaat Amerika niet meer in haar huidige vorm maar heeft het plaatsgemaakt voor het land Panem. Het is opgedeeld in twaalf districten en een hoofdstad, het Capitol. De machthebbers zorgen ervoor dat de inwoners van de districten maar nét genoeg te eten hebben om te overleven om zo hun eigen macht te demonstreren en het volk er aan te herinneren dat hun leven volledig in dienst staat van het Capitol. De 16-jarige Katniss Everdeen woont in het twaalfde en meest arme district. Haar vader is overleden tijdens een mijnexplosie waardoor zij voor haar moeder en jongere zusje moet zorgen. Samen met een vriend jaagt ze iedere dag illegaal in de bossen en ruilt ze haar prooi voor andere noodzakelijke producten als medicijnen en levensmiddelen. Haar leven verandert dramatisch als de jaarlijkse Hongerspelen weer beginnen en ieder district een jongen en een meisje moet afvaardigen voor een gevecht op leven en dood. Vierentwintig tieners gaan de arena in en voor het vermaak van de inwoners van het machtige Capitol mag slechts één winnaar het strijdperk levend verlaten.
Dit is een klassiek voorbeeld van een boek dat je niet weg kan leggen. Hebben ze daar niet ooit het woord pageturner voor uitgevonden? In dat geval is dit een boek dat dit predikaat dubbel en dwars mag dragen. De Hongerspelen is in het Nederlands uitgebracht door uitgeverij Van Goor en door Suzanne Collins oorspronkelijk als jeugdboek geschreven. Maar als dit een boek is voor de jeugd, dan wil ik vanaf nu nooit meer boeken voor volwassenen lezen! Want het verhaal is uitermate heftig en zit vol met thema’s als vriendschap, moed, trouw, overlevingsdrang, gewetenskwesties en wraak. De lezer krijgt echt heel wat op zijn bordje geschept en alle dramatiek en spanning worden in zo’n razend tempo voorgeschoteld dat je geregeld even naar adem moet happen. Het maakt van De Hongerspelen een geweldig boek waar zowel de (wat oudere) jeugd als volwassenen enorm veel plezier aan zullen beleven.
De Hongerspelen is het eerste deel van een trilogie en in oktober zal reeds het vervolg verschijnen. Suzanne Collins werd bij het schrijven geïnspireerd door het verhaal van Theseus uit de Griekse mythologie. Hierin werden de inwoners van Athene gedwongen om jonge mannen en vrouwen naar Kreta te sturen om daar als voedsel te dienen voor de Minotaurus. Inmiddels is het boek in meer dan 25 talen uitgebracht en werd het overal bijzonder goed ontvangen. Zowel Stephanie Meyer (auteur van de Twilight boeken) als Stephen King schreven enthousiaste aanbevelingen.
Het verhaal over Katniss Everdeen heeft dan ook alles wat je als lezer van een goed boek mag verwachten. Het heeft een onvoorstelbare diepgang, zeer sterke personages, volop emotie en een soms onverdraaglijke spanning. Ook de vertelstijl is zeer meespelend en het boek neemt je meteen vanaf de eerste regels onverbiddelijk in de houdgreep. Dit is één van die zeldzame boeken die je gewoon gelezen moet hebben en zal zowel liefhebbers van thrillers als fantasy bijzonder aanspreken. Ben je op zoek naar de ultieme leeservaring? Dan heb je dat met De Hongerspelen gevonden.

Mijn mening/ervaring: Dit boek is spannend, beklemmend en een echte pageturner. Tijdens het lezen kwam vaak de gedachte bij me op “dit zou een prima film kunnen zijn”. Gelukkig is dit boek geweldig verfilmd.

Dit is het 193ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.