Uitgelezen 220: Koude Lente – Lieneke Dijkzeul

Titel: Koude lente
Schrijver: Lieneke Dijkzeul
Jaar van uitgifte: 2007

Flaptekst:
In een park wordt het levenloze lichaam van een klein meisje aangetroffen. Een buurman van het meisje wordt in zijn flat ernstig mishandeld door een jeugdbende. En wat beweegt deze bende een kansloze, beperkte jongen voor wie ze alleen maar minachting koesteren, op te nemen in hun groep? Eenmaal aan hun willekeur overgeleverd, verliest de jongen langzaam maar zeker de greep op de realiteit.

Paul Vegter, die we kennen als de sympathieke inspecteur uit De stille zonde, is belast met het onderzoek naar de moord. Hij ontvangt anonieme brieven die meer vragen opwerpen dan beantwoorden. Dan blijkt dat de chauffeur van de schoolbus regelmatig in het park is gezien… Een maalstroom van gebeurtenissen culminerend in een ingenieuze plot sleurt de lezer mee naar de verbijsterende ontknoping.

Met Koude lente is Lieneke Dijkzeul er opnieuw in geslaagd een realistisch, ontroerend portret te schilderen van mensen die door het leven in de tang worden genomen.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Een oude man wandelt op zondagmiddag 6 maart met zijn hond in het Noorderpark , totdat de hond op een kinderlijkje stuit. De man slaat direct alarm en rechercheur Paul Vegter wordt er bij gehaald. Er wordt direct een buurtonderzoek gestart en daarbij komt een van de rechercheurs al in contact met een wat zonderlinge oude man (Morsink) die alleen op korte afstand woont en aan modellenbouw doet. Het meisje dat gewurgd is, heet Melissa Bosch
en is zes jaar oud.
Tegelijkertijd start er een verhaallijn met als verteller “de jongen.” Hij woont met zijn zichzelf sterk verwaarloosde moeder samen en hoort veel snauwen en grauwen. De jongen voelt zich mentaal niet lekker.

Op het werk heeft Vegter een aantal collega’s met hij samenwerkt. De oude uit Friesland afkomstige Talsma, die het thuis niet lekker heeft vanwege de ziekte (kanker) waaraan zijn vrouw lijdt. Reneé, de veel jongere roodharige vrouwelijke collega voor wie Vegter wel een zwak heeft. Haar relatie is uitgegaan, maar ze heeft bijna de leeftijd van zijn dochter Ingrid, die inmiddels ook weer met een man samenwoont (Thom) Paul Vegter zet zijn handtekening onder een koopcontract van een vrijwel vervallen boerenwoning: maar hij wil iets om handen hebben na de dood van zijn vrouw. Ook is er nog een jonge ambitieuze collega Corné Brink, maar die gaat in zijn enthousiasme soms een beetje te ver en bovendien maakt hij nog wel eens een foutje.

De jongen doet intussen pogingen om in contact te komen met een groepje hangjongeren dat ook nog eens de plaatselijke snackbar van Hasan terroriseert. Hij vertelt aan hen dat hij weet wie de moordenaar van Melissa is en dat die man hem bedreigd heeft. Hij had de man betrapt bij de moord. Hij vraagt aan de jongens of ze die man willen “waarschuwen.”Dat doen ze : ze slaan de oude mijnheer Morsink in het ziekenhuis (hij heeft een flink aantal verwondingen in zijn gezicht) Een ander bureau tipt Vegter dat er iemand in elkaar geslagen is.
De politie gaat hem ondervragen omdat er tegelijkertijd een briefje is geschreven door het groepje jongens waarop staat dat hij de dader is. Morsink voelt zich heel onheus bejegend. Hij is slachtoffer en zeker geen dader.
Ook de moeder van Melissa voelt zich niet lekker. Op de dag van de begrafenis wordt ze namelijk ondervraagd door Reneé en dat valt niet in goede aarde. Ze komt haar beklag doen, maar Paul weet het gesprek zo te leiden dat ze uiteindelijk toch min of meer tevreden naar huis gaat. Reneé beseft dat ze een grote fout heeft gemaakt, maar zulke dingen horen bij het vak.

Intussen heeft het groepje jongens waartoe de jongen graag wil behoren ook zijn eisen op tafel gelegd. De jongen moet o.a. meedoen aan een roofoverval op een supermarkt. Hij krijgt een paar pakjes sigaretten en 100 € als beloning en voelt dat hij eindelijk iets nuttigs heeft gedaan.

Uit sporenonderzoek wordt bekend dat de dader op Adidas sportschoenen heeft gelopen en er is ook een houten ijsstokje op de plaats delict aangetroffen. Men concludeert dat Melissa met een ijsje gelokt is naar de plek waar ze vermoord is. Talsma onderzoekt de flat van Morsink en ziet dat er wat DVD van Walt Disney in zijn kast staan: hij vindt dat wel wat vreemd voor een oudere man alleen. Zou hij pedofiel zijn?

Dan komt er nieuws in de zaak: de balletlerares van Melissa heeft een verhaal waarin ze vertelt dat er steeds een bus kinderen bij de sportschool wordt afgezet, waarbij de chauffeur van de bus als de kinderen aan het sporten zijn rare capriolen uithaalt. De politie besluit de man te gaan schaduwen. Intussen doet de jongen met een van de vrienden van het hanggroepje een nieuwe overval. Ze overvallen dezelfde winkel en de man heeft zich nu bewapend met een honkbalknuppel. Waar zijn diefjesmaat kan vluchten, krijgt de jongen een dreun met de knuppel. Hij barst van de pijn maar vlucht gewoon nog naar huis waar hij bij zijn aan alcohol verslaafde moeder toch het rijk alleen heeft. Maar hij houdt het na een paar dagen niet meer van de pijn en hij stelt zich onder doktersbehandeling in het ziekenhuis. Hij vertelt dat hij van de scooter gevallen is. Hij heeft een armbreuk die niet in het gips kan. Hij moet dus weer terug naar huis. Bij thuiskomst van een van zijn ontmoetingen met de hangjongeren wacht zijn moeder hem op: er volgt een ruzie en de jongen pakt een mes. Hij bedreigt zijn moeder.

Talsma controleert de eerste keer het gedrag van de chauffeur van de bus: tijdens de les van d kinderen gaat hij stiekem staan gluren en na een paar minuten gaat hij dan naar de wc. Wanneer ze dat patroon een paar keer zien herhalen, wordt het hun duidelijk. Ben Slikken de chauffeur is een voyeur en hij bevredigt zichzelf daarna op de wc in de sporthal. Daarmee wordt hij door de politie verdacht. Die gaat naar zijn huis en het blijkt dat het echtpaar Sikken gene kinderen heeft en Ben alk eens eerder met kinderseks te maken heeft gehad. Hij had beterschap beloofd en ze waren verhuisd, maar hij is nu toch wel verdachte nummer één geworden. Hij heeft ook geen alibi voor zondag 6 maart want hij was niet gaan biljarten met zijn vrienden en hij wil niet vertellen waar hij dan geweest is. Van zijn vrouw hoort Vegter de voorgeschiedenis.

Reneé komt op een vrije dag kijken wanneer Paul in het huisje aan het werk is. Ze wil als ex-bouwkundige wel een tekening en een berekening maken van alles wat er moet worden opgeknapt. Als ze er is, komt zijn dochter Ingrid met haar relatie Thom ook eens kijken en het is duidelijk dat Ingrid een soort jaloezie koestert tegenover Renée. Ze verdenkt haar vader ervan een relatie met zijn collega te willen beginnen.

Ben Slikken wordt stevig aan de tand gevoeld, maar hij geeft niets toe: hij weet niet waar hij 6 maart geweest is en Paul Vegter probeert hem in een hoek te drukken. Ook wordt er huiszoeking gedaan bij hem thuis en op een onverwachte plek wordt in zijn schuur een box met kinderpornomateriaal aangetroffen. Sommige beelden zijn echt walgelijk zelfs voor de politieagenten en het lijkt nu vrijwel zeker dat Slikken de dader van de moord op Melissa is.

Reneé zoekt bij door buurtonderzoek en ondervragingen bij de snackbar uit dat Slikken vaker in het Noorderpark is geweest en dat hij kleine kinderen staat te kijken. De cirkel lijkt gesloten.

Maar de jongen is alleen thuis en doorzoekt de privé-spullen van zijn moeder. Uit zijn reacties op ondergoed en tampons ed. blijkt dat hij walgt van vrouwen. Hij geeft de schuld aan de vrouwen dat zijn leven er zo miserabel uitziet. Dan neemt de leider van de hangjongeren weer contact op: hij moet zich melden. Ze gaan weer een overval plegen maar de huiseigenaar is deze keer goed voorbereid en hij weet de jongen aardig af te tuigen. Die had al zo’n pijn in zijn arm. Wanneer de politie hem later arresteert vinden ze bij huiszoeking een lichtblauw slipje dat van Melissa is geweest. Wanneer hij ondervraagd wordt valt hij door de mand. Hij noemt ook voor het eerst zijn naam: Dennis Witkamp. Hij is nu iemand. Hij was met Melissa op de bewuste zondag gaan spelen. Hij had haar een ijsje willen geven. Ze waren in het park terecht gekomen en Melissa had moeten plassen. Ze kon haar strakke spijkerbroekje niet uittrekken en hij had geholpen, maar daarna had hij zich niet goed kunnen beheersen en Melissa was gaan gillen. Toen had hij haar tot zwijgen willen brengen en toen hij zich omdraaide. was daar Ben Slikken geweest. Die bevredigde zichzelf terwijl Dennis Melissa wurgde. Omdat hij dacht dat Ben hem als chauffeur van de schoolbus had herkend, verzon hij voor zijn omgeving het verhaal van de oude Morsink. Dan zou Ben zijn mond wel houden: die was immers ook een soort schuldig. Eigenlijk was het dus min of meer een onopzettelijke moord.

In het laatste hoofdstuk overpeinst Paul Vegter in zijn te verbouwen huisje alles nog eens. Hij is niet blij, hoewel de zaak is opgelost. In het huisje sluit hij vrede met de kat die al die tijd in het huis aanwezig is geweest. In “De stille zonde” heeft hij zijn lievelingskat Johan laten inslapen bij de dierenarts. Maar hij heeft nu een nieuwe kat terug.

Mijn mening/ervaring: Dit boek komt in tegenstelling tot zijn voorganger wel vlot op gang. Leest lekker weg
en blijft tot het einde verrassen.

Dit is het 220ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.