Uitgelezen 239: Stavaganza, Stad van Sterren – Mary Hoffman

Titel: Stad van Sterren
Ondertitel: Stravaganza
Schrijver: Mary Hoffman
Jaar van uitgifte: 2004

Flaptekst:
Het is 2003. In Engeland koopt Georgia een prachtig Etruskisch beeldje van een gevleugeld paard. Het beeldje blijkt een talisman te zijn waarmee ze door de tijd kan reizen. Ze komt terecht in Remora, een zestiende-eeuwse stad in de parallelle wereld Talia. In deze stad bereidt men zich voor op de jaarlijkse paardenraces, waarin de twaalf stadsdelen tegen elkaar zullen strijden. In het stadsdeel Ram staat Georgia tot haar verbijstering ineens oog in oog met Lucien, haar voormalige schoolgenoot…

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Stravaganza is een reeks boeken geschreven door de Britse kinderboekenauteur Mary Hoffman. De verhalen spelen zich af in Islington, een kleine stad in de buurt van Londen, en een aantal steden in het fictieve Talia. Het Italië van de renaissance heeft model gestaan voor deze fictieve wereld. Stravaganza zou oorspronkelijk een trilogie worden (bestaande uit Stad van Maskers, Stad van Sterren en Stad van Bloemen), maar na de eerste drie delen zijn er meer boeken verschenen: Stad van Geheimen, Stad van Schepen en Stad van Zwaarden.

Naast onze wereld is er nog een parallelle wereld, die echter zo’n 450 jaar achterloopt op de onze. Een speciaal genootschap van stravaganti (opgericht door Engelsman dr. William Dethridge nadat hij in de parallelle wereld strandde) reizen tussen Talia, dat sterk lijkt op ons zestiende-eeuwse Italië, en ons Engeland. Om van de ene naar de andere wereld te reizen heeft elke stravagante een persoonlijke talisman. Een aantal Londonse jongeren van Barnsbury Comprehensive School uit onze tijd krijgen bij toeval een talisman in handen en reizen in hun slaap naar verschillende steden in Talia. Daar komen ze voor grote gevaren te staan. De familie Di Chimici, van oudsher de grote vijand van de stravaganti, wil het geheim van het stravageren achterhalen om zo hun macht en rijkdom nog verder uit te breiden. Hiervoor gaan ze spionage, complotten en moord niet uit de weg. De stravaganti uit onze wereld moeten hun Taliaanse vrienden zien te helpen, maar tegelijkertijd voorkomen dat hun geheim in de handen van de Chimici’s valt.

Georgia O’Grady wordt regelmatig gepest door Russell, haar stiefbroer. Haar enige ontsnappingsmogelijkheid is paardrijden. Wanneer Georgia in slaap valt met een beeldje van een gevleugeld paard in haar hand, wordt ze wakker in een stal in Remora (de Taliaanse variant van Siena), een stad verdeeld in twaalf secties aan de hand van de tekens van de dierenriem. Hier ontmoet ze de familie Montalbani, bestaande uit onder andere stalmeester Paolo en zijn zoon Cesare. Paolo is een stravagante, net als Rodolfo, en vertelt Georgia (die voor een jongen wordt aangezien en Giorgio wordt genoemd) dat ze op een zeer bijzondere tijd is gekomen: een paardenrace bekend als de Stellata (die sterke gelijkenissen met onze Palio di Siena vertoont) is in aantocht. Het twaalfde van de Ram, verbonden aan Bellezza en waarin de Montalbani’s wonen, hebben al vijfentwintig jaar niet meer gewonnen. Ze hopen dat de geboorte van een zeldzaam gevleugeld paard hen het geluk zal brengen dat ze nodig hebben.
De Chimici’s, de antagonisten van het eerste boek, willen dat de Ram verliest. Ze willen Arianna, de nieuwe duchessa van Bellezza, ervan overtuigen zich bij hun aan te sluiten door te trouwen met Gaetano de Chimici, de niet erg knappe maar aardige derde zoon van het hoofd van de familie: hertog Niccolo di Chimici. Gaetano is bereid naar zijn vader te luisteren, maar besteed zijn tijd liever aan studeren en zorgen voor zijn jongere broer Falco, die door een paardenongeluk kreupel is geworden.
Lucien, de hoofdpersoon van het eerste boek, is nu een bewoner van Bellezza en staat bekend als Luciano. Andere personages uit het eerste boek, zoals Arianna, Rodolfo en Silvia (de voormalige duchessa) komen ook terug.

Iets voor jou: Als je houdt van geschiedenis, fantasy of realistische boeken. Deze serie is een perfecte mix tussen hedden en verleden, realiteit en fantasie, spanning en romantiek.

Niets voor jou: Als je niet bereid bent de serie op de juiste volgorde te lezen..

Dit is het 239ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.