Nieuw Zeeland (9)

In november 2014 gingen wij voor ruim drie weken naar Nieuw Zeeland. Met een camper trokken we over beide eilanden. We begonnen bij Auckland (Noordereiland) en eindigden bij Christchurch (Zuidereiland). In een aantal logs zal ik verslag doen van deze reis. Vandaag deel 9.

Vrijdag 21 november
Voor vandaag hebben we geen wekker gezet. We worden dan ook pas om negen uur wakker. Na rustig opstarten rijden we rond half elf weg van ons kampeerplekje.


Uitzicht vanaf ons kampeerplekje

We gaan kijken in Kingston waar de stoomtrein nog op de borden staat aangekondigd. Het station, de wagons en de locomotief staan er nog, maar het onkruid groeit over de rails en de lok is niet in rijdende conditie. Het geheel oogt erg triest.
We rijden verder naar Te Anau. In het visitor centre komen we er achter dat de Milford Sound Highway gesloten is wegens lawinegevaar. Door de regen van de afgelopen dagen is het pak sneeuw op de hellingen instabiel geworden. De Milford Sound Highway is de enige toegangsweg tot de Milford Sound, waar we voor morgenochtend een rondvaart hebben geboekt.
In het visitor center krijgen we te horen dat er In Te Anau ook een kantoor van deze organisatie zit. We worden geadviseerd daar even langs te gaan.
De organisatie geeft aan dat de weg weliswaar vandaag gesloten is, maar morgen best weer open zou kunnen zijn. Dat is nu nog niet bekend. Morgenochtend (half acht) is er een nieuwe update over de status van de weg. Als de weg open is dan gaat de rondvaart door, is de weg gesloten, dan krijgen we ons geld terug. Het is dus nog even afwachten.
In Te Anau vullen we de dieseltank en gaan op weg. De weg zou gesloten moeten zijn vanaf Hollyford, het eerste deel van de Milford Sound Highway is dus wel toegankelijk. Via een “kiosk-operated system” mogen we (na extra instructies) de weg op.
We bekijken twee campings en eindigen op die bij Knobs Flat. Hier vlakbij staat een route-informatie bord, zodat we morgenochtend snel kunnen zien of de weg verderop al open is of wat de verwachting is.


Kamperen bij Knobs Flat

We koken, wassen af en ruimen op. De hele middag en avond is het blijven regenen. Voor vannacht wordt nog eens 200-250 mm neerslag verwacht.

Zaterdag 22 november
Vandaag gaat de wekker al vroeg. Om half acht wordt de status van de weg geüpdate (is de verwachting). Manlief loopt (in regenpak) naar het bord, maar om tien voor acht is er nog geen update.
We ontbijten met muffins en rijden even na achten nogmaals langs het bord met route-informatie. Nu staat er slechts een woord op: “open”.
We rijden (in de stromende regen) het resterende stuk naar Milford Sound, via de Homer tunnel en langs steile rotsen.


Kea bij de Homer Tunnel

We zijn bijna een uur te vroeg bij de cruise terminal.
Om kwart over tien precies varen we af met de Lady Bowen (genoemd naar een waterval die het dorp van elektra en drinkwater voorziet). In zo’n tweeeneenhalf uur varen we de Milford Sound (dat eigenlijk een fjord is) rond. Onderweg zien we onder andere watervallen (velen door de aanhoudende regen), een pinguïn en pelsrobben.


Milford Sound

Het is één uur als we aan de weg terug naar Te Anua beginnen. Onderweg (bij de tunnel) zien we Kea’s. In Te Anau dumpen we ons afvalwater nog een keer en daarna rijden we via de SH99 in zuidelijke richting verder.
Aan de zuidzijde van het Zuidereiland, bij Orepuki, slaan we ons kamp op voor de nacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.