Over dit recept heb ik lang getwijfeld of ik het wel moest plaatsen.
Dit recept is het “geheim” van mijn fantastische chocolate chip cookies.
Het recept heeft hier een daar wat vreemde hoeveelheden, dit komt omdat de verhoudingen gebaseerd zijn op een Amerikaans recept.
Ingrediënten
226 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur!)
150 gram kristalsuiker
160 gram lichtbruine basterdsuiker
2 eieren (L)
1,5 theelepel vanille extract
295 gram witte bloem
1 theelepel bakpoeder
0,5 theelepel zout
270 gram chocolade chips (ik neem meestal de helft pure en de rest gemengd tussen melk en witte chocolade)
optioneel 100 gram noten (walnoten, pecan-, hazelnoten)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Sla (met behulp van een elektrische mixer) de boter zacht en romig. Voeg de witte en bruine suiker toe en blijf mixen tot er een luchtig geheel ontstaat (ongeveer 2 minuten).
Voeg de eieren toe (één voor één, voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen). Voeg de vanille toe en blijf mixen tot het extract volledig is opgenomen.
Schraap de zijkanten van de kom indien nodig.
Meng in een aparte kom de bloem, bakpoeder en zout.
Voeg het mengsel van droge ingrediënten toe aan het eiermengel en mix tot het een geheel is. Voeg de chocolade chips (en optionele noten) halverwege toe.
Wanneer het deeg erg zacht is kun je het afgedekt in de koelkast zetten voor 30 minuten tot 2 uur.
Schep met een kleine ijslepel (of 2 eetlepels) deeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat (en druk een klein beetje platter). Leg niet meer dan 6 koekjes op een plaat, ze lopen namelijk ver uit.
Bak de koekjes voor 10 tot 14 minuten in de oven totdat zijn goudbruin kleuren langs de randen.
Laat ze volledig afkoelen op een rooster. De koekjes worden pas hard/stevig als ze afgekoeld zijn.